Spirit SI Materie

path

Nu este suficient sa ne „spiritualizam” pur si simplu viata; trebuie sa ne „materializam” spiritul. A dispretui materia de dragul spiritului este o atitudine cu nimic mai buna decat a o lua drept unica realitate. Novalis spunea candva ca lumea exterioara nu este altceva decat lumea interioara intr-o stare de mister.  Daca privim lumea cu ochii poetului – asadar cu ochii spiritului – vom descoperi ca cel mai simplu obiect material, mai mult, tot ce poseda forma, fie de la om, fie de la natura, este un simbol, semnul unei realitati de ordin mai inalt si al unor relatii mai stranse intre fortele universale si cele individuale decat ne-am fi asteptat.

Si intrucat este vorba de aceleasi forte care ne modeleaza constiinta, viata launtrica, sufletul chiar, cuvinitele lui Novalis nu sunt o exagerare poetica, ci reprezinta un adevar profund. Ne-am obisnuit sa asociem cuvantul „materie” cu ceva inferior si fara valoare, in contrast cu ceea ce numim „spirit”, lipsindu-ne astfel de mijloacele prin care sa patrundem in miezul realitatii si sa dam un sens vietii noastre, existentei noastre individuale in aceasta lume materiala. Am sfasiat unitatea profunda dintre lumea interioara si cea exterioara, declarand-o pe una ca „spirituala” iar pe cealalta doar „materiala” si deci, in ultima instanta, „iluzorie”.

Ii revine meditatiei sarcina deosebita de a reuni cele doua lumi in loc sa renuntam la una in favoarea celeilalte. Meditatia nu inseamna evadare din lume, ci o metoda de a privi lumea mai in profunzime, nestingheriti de prejudecati sau de obisnuinte care sa ne orbeasca in fata miracolelor si a misterelor care ne inconjoara.

Revolutia interioara – LAMA ANGARIKA GOVINDA

3 thoughts on “Spirit SI Materie”

  1. foarte frumos spus…mi a placut comparatiacontrastul dintre „materie” si „spirit”, …..totul adânc si frumos….voi reveni la tine…seara faina si mult spor in toate

  2. dupa ce meditam sigur implementam ce am invatat, bine-ar fi sa fie asa si nu invers, dar de regula suntem loviti in cap de “o bucata de destin de esenta tare”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s