S-ar putea…

both

S-ar putea să iubești multe femei. Lucrul ăsta are semnificația lui, pentru că ajungi să cunoști multe tipuri de persoane și, cu cât cunoști mai multe, cu atât mai bogat ești. Însă a iubi o singură persoană are altă semnificație, pentru că în acest caz este vorba de ceva profund: acum mintea nu mai hoinărește la altcineva, nu mai tânjește după altcineva.
Acum prinzi rădăcini, te stabilești la o singură persoană.

Dar lucrul ăsta trebuie să vină după ce ai cunoscut mai multe femei, căci numai atunci poți să faci alegerea potrivită. După ce ai cunoscut atât suferința, cât și fericirea, atât speranța, cât și dezamăgirea, numai atunci poți să alegi.

Eu sunt în favoarea multor experimente amoroase, dar și în favoarea unei căsnicii permanente. Însă căsnicia trebuie întemeiată după ce ai umblat de colo-colo și ai bătut la multe uși. Prima iubire este periculoasă, nimeni n-ar trebui să se căsătorească la prima iubire. S-ar putea să fie doar un capriciu, mintea e schimbătoare. Experiențele sunt bune.

Însă există două tipuri de oameni. Cei din prima categorie spun: «Căsătorește-te. Trebuie să-i rămâi credincios pe vecie primei persoane de care te îndrăgostești». Asta e o prostie. Pe de altă parte, cei din cealaltă categorie spun: «Nu te căsători, experimentează continuu. Experimentează chiar și pe patul de moarte.» Și asta e o prostie.

Eu sunt pentru calea de mijloc. Experimentează cât ești tânăr. Cunoaște multe persoane, multe întâmplări, nu fi timid, nu te simți vinovat, lasă viața să curgă, ca să poți să o cunoști. Iar când consideri că de-acum ai acumulat destulă experiență și destule cunoștințe pentru a te stabili, stabilește-te și fă-o pentru totdeauna…

Osho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s