Constiinta treaza

calut1calut

Caii salbatici nu se dreseaza fiind lasati complet de capul lor, dar nici cu batai neincetate. Masurile de acest fel vor esua, inevitabil. Trebuie sa gasim o cale de mijloc. Pe de o parte, atitudinea negativa potrivit careia nu merita catusi de putin sa incerci sa dresezi un cal salbatic nu aduce nici un avantaj. Pe de alta parte, trebuie sa acceptam ca acel cal este salbatic si sa abordam cu compasiune chestiunea dresajului […].

[…] Fraiele ii permit calaretului sa fie constient de miscarile calului, sa le influenteze si sa intervina cu indrumari la nevoie. Dar daca acel calaret trage prea tare, calul ar putea sa riposteze. Asa ca urmarim in orice moment echilibrul intre a reprima mintea si a-i oferi prea multa libertate. Invatam sa ne traim gandurile intr-o maniera plina de acceptare, neprefacuta, fiind nici prea incordati, nici prea indulgenti. Astfel, practicam constiinta treaza, urmand calea cea larga si sigura – calea de mijloc.

Gurdjieff

Exista in noi un fluviu de simtire, fiecare picatura de apa fiind un alt simtamant, si existenta fiecarui simtamant se bazeaza pe toate celelalte. Ca sa-l observam, ne asezam pe mal si identificam fiecare simtamant ce apare, vazandu-l cum pluteste pe langa noi si apoi dispare.

Thich Nhat Hanh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s