Cand iubesti I

DSC02842

Oamenii cred ca excitatia inseamna bucurie. Este un gen de ameteala – te simti ocupat, extraordinar de ocupat. Fiind atat de ocupat, uiti de griji, de probleme, de anxietati. Este ca si cum ai bea alcool: uiti de probleme, uiti de tine si cel putin pe moment esti departe, departe de tine insuti. Aceasta este semnificatia excitatiei: nu mai esti in interior, esti in exteriorul tau; ai scapat de tine insuti. Insa din cauza acestei stari de a te afla in afara ta, mai curand sau mai tarziu, obosesti. Pierzi hrana care vine dinlauntrul tau cel mai profund atunci cand esti aproape de el.

Prin urmare, nici o stare de excitare nu poate sa fie pentru totdeauna; nu poate decat sa fie un fenomen de moment, un lucru de moment. Toate lunile de miere iau sfarsit – trebuie sa ia sfarsit, altfel ai sfarsi mort! Daca ramai excitat, o iei razna. Starea aceasta trebuie sa cedeze, trebuie sa fii hranit din nou dinlauntrul tau. Nimeni nu poate sa nu doarma mai multe nopti la rand. O noapte, doua nopti, trei nopti este in regula, dar daca nu dormi prea multe nopti vei incepe sa te simti obosit si extenuat. Si vei incepe sa te simti prost si mort; vei avea nevoie de somn. Dupa fiecare excitatie apare nevoia de odihna. In rest, recapitulezi, redescoperi; apoi poti ajunge din nou la excitatie.

Insa excitatia nu este bucurie, este doar o evadare din nefericire.

Incearca sa intelegi foarte bine acest lucru: excitatia este doar o evadare din nefericire. Iti prilejuieste doar o scurta si superficiala experienta a bucuriei. Pentru ca nu te mai simti nefericit, crezi ca esti bucuros – a nu fi nefericit este echivalent cu a fi bucuros. Adevarata bucurie este un fenomen pozitiv. A nu te simti nefericit nu este decat un alt gen de uitare. Nefericirea ta asteapta acasa si, indiferent cand te intorci, o vei gasi acolo.

Cand dispare excitatia, incepi sa-ti spui:”Si-atunci care este ideea cu dragostea asta?” Ceea ce numesc oamenii “dragoste” moare o data cu excitatia si aceasta este o calamitate. De fapt, dragostea nici nu s-a nascut. A fost vorba doar despre o dragoste de excitatie, nu a fost o dragoste reala. A fost doar un efort de a te indeparta de tine insuti. A fost doar o cautare de senzatii.

Cand dispare excitatia si cand incepi sa simti ca iubesti, dragostea poate sa inceapa sa creasca; de-acum, zilele febrile au trecut. Acesta este adevaratul inceput al dragostei.

Pentru mine, adevarata dragoste incepe cand se sfarseste luna de miere. Dar pana atunci, mintea ta crede ca gata, s-a sfarsit totul:” Cauta alta femeie, cauta alt barbat. Ce rost mai are sa continui acum? – nu mai este deloc distractiv!”

Daca tu continui sa iubesti acum, dragostea va capata profunzime, va deveni intimitate. Va capata o proprietate de gratie. Va avea o anumita subtilitate, nu va fi superficiala. Nu va fi distractiva, va fi meditatie, va fi rugaciune. Te va ajuta sa te cunosti pe tine insuti. Celalalt va deveni o oglinda, iar in aceasta oglinda vei putea sa te cunosti pe tine insuti. Acesta este momentul, momentul potrivit sa inceapa sa creasca dragostea adevarata, deoarece toata energia care a fost canalizata in excitatie nu se va pierde: va fi transpusa in insasi radacinile dragostei, iar copacul va putea sa aiba un frunzis extraordinar.

Daca poti continua sa te dezvolti in aceasta intimitate, care nu mai este excitatie, atunci va aparea si bucuria. Bucuria este produsul final, implinirea. Excitatia este doar primul, declansatorul; nu este sfarsitul. Iar cei care pun capat lucrurilor o data cu excitatia nu vor sti niciodata ce inseamna dragostea, nu vor cunoaste niciodata misterul dragostei, nu vor ajunge niciodata sa cunoasca bucuria dragostei. Vor cunoaste senzatii, excitatia, febra pasionala, insa nu vor cunoaste niciodata gratia care este dragostea. Nu vor sti niciodata cat de frumos este sa fii alaturi de cineva, in absenta excitatiei, in liniste, fara cuvinte, fara efortul de a face ceva. Doar sa fiti impreuna, sa impartiti acelasi spatiu, aceeasi fiinta, unul pe celalalti, fara sa va ganditi ce sa faceti si ce sa spuneti, unde sa va duceti si cum sa va distrati; toate aceste lucruri sunt trecute. Furtuna s-a sfarsit si nu a mai ramas decat tacerea.

Si nu este vorba ca nu veti face dragoste, dar nu va fi vorba, de fapt, despre „a face”; dragostea se va produce. Se va produce din gratie, din tacere, dintr-un ritm; se va ivi din profunzimile voastre; realmente nu va fi vorba despre ceva care sa tina de trup. Exista o forma de sex care este spirituala, care nu are nimic de-a face cu trupul. Cu toate ca trupul ia parte si el, participa, nu el este sursa. Abia atunci sexul capata culoarea tantrei – si numai atunci.

Sursa: Osho – Cand iubesti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s