Sa ai un mit in viata…

eros-magie-si-asasinarea-profesorului-culianu-de-ted-anton

Trebuie sa ai un mit in viata, ii spusese el candva, o poveste pe care o descoperi si din care traiesti si la care revii in momentele cele mai intunecate ale existentei. (I.P.Culianu catre Hillary Wiesner)

………………………………………….

Aidoma mentorului sau, misticilor sau poetilor romantici, Culianu simtea ca detaliile existentei noastre, precum si coincidentele care o puncteaza, ofera un raspuns celor mai profunde intrebari referitoare la propria noastra identitate.

…………………………………..

Lumea este un clarobscur: exista suficiente urme si semne ale unei prezente superioare pentru a o face suportabila. (I.P.Culianu – Eros si magie in Renastere)

………………………..

In universul lui Borges, sarcina principala a artei este evadarea de sub tirania unui sistem mental unic pentru a putea intra in cat mai multe altele care, comparate, vor oferi adevarata libertate de perceptie a lumii. (Culianu intr-un eseu despre Borges)

Aici am gasit motivul pentru care sunt multilateral imprastiata enciclopedic…adevarata libertate rezida in orizontul larg pe care ti-l confera cultura, arta, stiinta, cunoasterea oamenilor frumosi…

Si da, mitul acela il caut… numai ca-i ziceam “punct-de-sprijin-cand-restul-lumii-ti-se-zguduie”… Poate nu-l pot denumi exact momentan, dar cel putin stiu acum unde exista…in mine.

E fascinanta viata asta… 😀

2 thoughts on “Sa ai un mit in viata…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s