Cele patruzeci de legi ale iubirii III

rumi

27. Trecutul e o talmacire. Viitorul e o amagire. Lumea nu se misca prin timp ca si cand ar fi o linie dreapta, inaintand de la trecut la viitor… in schimb, timpul se misca prin si inlauntrul nostru in cercuri nesfarsite.

Vesnicia nu e un timp nemarginit, ci doar lipsa oricarui timp.

Daca vrei sa cunosti lumina vesnica, scoate-ti din minte trecutul si viitorul si ramai in clipa de-acum.

28. Lumea asta e ca un munte inzapezit care iti face vorbele sa rasune indelung. Orice spui, bun sau rau, se va intoarce intr-un fel sau altul la tine. Prin urmare, daca cineva nutreste ganduri urate despre tine, sa spui vorbe la fel de urate despre el nu va face decat sa inrautateasca lucrurile. Vei fi prins intr-un cerc de rea-vointa fara iesire. In loc sa faci asta, patruzeci de zile si nopti spune si gandeste numai lucruri frumoase despre acel om. Totul va fi altfel la capatul celor patruzeci de zile, pentru ca tu vei fi altfel pe dinauntru.

29. Soarta nu inseamna ca viata ta a fost clar hotarata dinainte. De aceea, sa lasi totul in seama sortii si sa nu-ti aduci cu sarguinta prinosul in muzica lumii e un semn de nestiinta deplina.

Muzica lumii e atotpatrunzatoare si e alcatuita din patruzeci de trepte deosebite.

Soarta e treapta pe care iti canti melodia. Nu poti sa schimbi lauta, insa cat de bine canti tine numai de tine.

30. Adevaratul sufit este astfel incat chiar si atunci cand e invinuit pe nedrept, atacat si osandit din toate partile, indura cu rabdare, fara sa rosteasca macar o singura vorba urata despre  ponegritorii lui. Un sufit nu imparte niciodata vina. Cum pot exista cartitori sau potrivnici sau chiar „altii” cand nu exista mai intai un „eu”?

Cum poate fi cineva invinovatit cand exista numai Unu?

31. Daca vrei sa-ti intaresti credinta, trebuie sa-ti inmoi inima. Pentru ca sa-ti fie credinta tare ca piatra, inima trebuie sa-ti fie moale ca pana. Prin boala, nenorocire, pierdere sau frica, intr-un fel sau altul, suntem cu totii pusi fata in fata cu intamplari care ne invata sa devenim mai putin haini si cartitori si mai milosi si marinimosi. Insa unii dintre noi invata lectia si izbutesc sa devina mai blanzi, pe cand altii sfarsesc prin a deveni si mai cruzi ca inainte. Singura cale de-a ne apropia de Adevar este aceea de-a ne largi inima astfel incat sa cuprinda intreaga omenire si sa aiba inca loc pentru Iubire.

32. Nimic n-ar trebui sa stea intre tine si Dumnezeu. Nici imamii, nici preotii, nici rabinii  sau oricare alti pazitori ai carmuirii spirituale si religioase. Nici invatatorii spirituali, nici macar credinta ta. Crede in lucrurile pe care le pretuiesti si in legile tale, dar nu te instapanii peste altii. Daca frangi intr-una inimile oamenilor, orice indatorire religioasa pe care o indeplinesti nu slujeste la nimic.

Tine-te departe de toate soiurile de idoli, fiindca iti vor incetosa vedera. Allah si numai Allah sa fie singurul tau indrumator. Afla Adevarul, dar ai grija sa nu-ti faci un idol din adevarurile tale.

33. Cand toti cei din lumea asta se zbat sa ajunga undeva si sa devina cineva, doar ca sa lase totul de izbeliste dupa moarte, tinteste la treapta din urma a nimicniciei. Traieste viata asta la fel de usor si de gol ca numarul zero. Nu suntem cu nimic deosebiti de un urcior. Nu infloriturile din afara, ci goliciunea dinauntru ne tine in picioare. In acelasi fel, nu ceea ce nazuim sa implinim, ci intelegerea nimicniciei ne face sa mergem mai departe.

34. Supunerea nu inseamna sa fii slab sau nepasator. Nu duce nici la predestinare, nici la renuntare. Tocmai dimpotriva. Adevarata putere sta in supunere – o putere ce vine dinlauntru. Cei ce se supun naturii vietii vor trai intr-o liniste si pace netulburate chiar si atunci cand intreaga lume larga trece prin tulburare dupa tulburare.

35. In lumea asta, nu asemanarile si nici netezimile nu ne imping inainte, ci contrariile puternice. Toate contrariile din lume se afla si inlauntrul fiecaruia dintre noi. De aceea credinciosul trebuie sa intalneasca necredinciosul care salasluieste in el, iar necredinciosul ar trebui sa ajunga sa-l cunoasca pe credinciosul tacut dinlauntrul lui. Pana in ziua cand ajungi in starea de Insan-i Kamil, faptura omeneasca desavarsita, credinta e un fapt treptat si unul care are nevoie de parelnicul lui contrariu: necredinta.

36. Lumea asta e cladita pe temeiul inrauririi. Nici un strop de bunatate sau graunte de rautate nu vor ramane pana la urma neplatite. Nu-ti fie frica de uneltiri, inselaciuni ori siretlicuri din partea altor oameni. Daca cineva intinde o capcana, la fel face si Dumnezeu, tine minte. El e cel mai mare urzitor. Nici macar o frunza nu se misca fara stirea lui Allah. Crede sincer si deplin lucrul acesta. Orice face Dumnezeu, face minunat.

37. Dumnezeu e un ceasornicar migalos. Ordinea Lui e atat de precisa, incat orice lucru de pe pamant se intampla la timpul lui. Nici o clipa mai tarziu, nici o clipa mai devreme. Si pentru fiecare, fara vreo abatere, ceasornicul merge precis. Pentru fiecare exista un timp cand sa iubeasca si un timp cand sa moara.

38. Nu e niciodata prea tarziu sa te intrebi: „Sunt pregatit sa schimb viata pe care o traiesc? Sunt pregatit sa ma schimb pe dinauntru?”

Daca fie si o singura zi din viata ta e aidoma celei dinainte, este fara indoiala pacat. In fiecare clipa si cu fiecare noua suflare, trebuie sa te simti reinnoit iar si iar. Exista o singura cale de-a renaste la o viata noua: sa mori inainte de moarte.

39. Pe cand partile se schimba, intregul ramane mereu acelasi. Pentru orice hot care pleaca de pe lumea asta, se naste unul nou. Iar orice ins cinstit care moare e inlocuit de unul nou. Prin urmare, nu numai ca nimic nu ramane la fel, ci de asemenea nimic nu se schimba vreodata cu adevarat.

Pentru fiecare sufii care moare, altul se naste undeva.

40. O viata fara iubire e lipsita de insemnatate. Nu te intreba ce fel de iubire ar trebui sa cauti, spirituala ori materiala, divina ori pamanteasca, rasariteana ori apuseana…Impartirile duc doar la alte impartiri. Iubirea nu poate fi nici numita, nici lamurita. E ceea ce e, pur si simplu.

Iubirea e apa vietii. Iar cel ce iubeste e un suflet de foc!

Lumea se invarte altfel cand focul iubeste apa.

Fiecare iubire si prietenie adevarata este povestea unei prefaceri neasteptate. Daca suntem aceiasi oameni inainte si dupa ce-am iubit inseamna ca n-am iubit destul.

Sursa: Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii

2 thoughts on “Cele patruzeci de legi ale iubirii III”

  1. This is beautiful and you are amazing!!!! Thank you so much for sharing these beautiful words and for such a wonderful response…:)

  2. 🙂 How did you understand what I wrote? It was all in romanian and google translate isn’t always that efficient…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s