Cele patruzeci de legi ale iubirii II

rumi

…continui de unde am ramas cu Cele Patruzeci de Legi ale Misticilor Ratacitori ai Islamului – invataturile de temelie ale religiei iubirii…

14. Incearca sa nu te impotrivesti prefacerilor care se abat asupra ta. Lasa in loc viata sa curga prin tine. Si nu te ingrijora ca traiul ti-e intors pe dos. De unde stii ca fata cu care te-ai obisnuit e mai buna decat cea care-o sa vina?

15. Allah e adancit in desavarsirea lucrarii tale, pe dinafara si pe dinauntru. E adancit in intregime in implinirea ta. Fiecare faptura omeneasca e o lucrare in desfasurare, care se apropie incet, dar nestramutat, de desavarsire. Fiecare dintre noi suntem o lucrare mestesugita ce deopotriva asteapta si se zbate sa fie sesavarsita. Allah se ingrijeste de fiecare dintre noi in parte, fiindca omenirea e un mestesug migalos de scriere frumoasa si iscusita, in care orice punct e la fel de insemnat pentru intreg.

16. E lesne sa iubesti un Dumnezeu desavarsit, fara pata si fara greseala cum este El. Ce e mult mai anevoios este sa-ti iubesti semenii cu metehnele si cusururile lor. Nu exista intelepciune fara iubire. Pana cand nu invatam sa iubim zidirea lui Allah, nu putem nici sa-L iubim, nici sa-L cunoastem cu adevarat.

17. Adevarata murdarie este cea launtrica. Cealalta se spala. Un singur soi de murdarie nu poate fi curatat cu apa limpede, iar aceea e urma urii si a patimii care-ti intineaza sufletul. Poti sa-ti cureti trupul prin infranare si postit, dar numai iubirea iti va curata inima.

18. Lumea intreaga e cuprinsa intr-o singura fiinta omeneasca – tu. Tot ce vezi in jur, pana si lucrurile care nu-ti plac, pana si oamenii pe care ii dispretuiesti ori ii urasti, se afla inlauntrul tau in felurite masuri. Prin urmare, nici pe Seitan nu-l cauta in afara ta. Diavolul nu e o putere neobisnuita ce loveste din afara. E o voce obisnuita dinlauntru. Daca ajungi sa te cunosti pe deplin, infruntand cinstit si hotarat atat fata ta intunecata, cat si fata ta luminoasa, vei ajunge la cel mai inalt chip de stiinta. Cand cineva se cunoaste pe el sau pe ea, el sau ea il cunoaste pe Dumnezeu.

19. Daca vrei sa schimbi felul in care se poarta ceilalti cu tine, ar trebui sa schimbi mai intai felul in care te porti tu cu tine. Pana cand nu inveti sa te iubesti, pe deplin si cu-adevarat, nu ai cum sa fii iubit. Odata ce izbutesti lucrul acesta, fii insa recunoscator pentru orice ghimpe pe care ceilalti ti l-au aruncat in cale. E un semn ca vei fi curand potopit de o ploaie de trandafiri.

20. Nu te ingriji incotro te va purta drumul. Ia aminte la pasul dintai. Asta e partea cea mai grea si de ea esti raspunzator. Odata ce faci pasul dintai, lasa totul sa-si urmeze cursul firesc si restul o sa vina de la sine. Nu te lasa dus de curgere. Fii tu insuti curgerea.

21. Toti am fost ziditi dupa asemanarea Lui, si totusi fiecare dintre noi a fost zidit deosebit si fara pereche. Nu sunt doi oameni asemenea. Nu sunt doua inimi care sa bata la fel. Daca Allah ar fi vrut ca toti oamenii sa fie asemenea, i-ar fi facut astfel. Prin urmare, a nu tine seama de deosebiri si a le vari altora in cap gandurile tale cu de-a sila e totuna cu a nu tine seama de randuiala sfanta a lui Allah.

22. Cand un iubitor adevarat de Dumnezeu intra intr-o carciuma, carciuma devine odaia lui de rugaciune, dar cand un bautor de vin intra in aceeasi odaie, aceasta devine carciuma lui. In tot ce facem, inimile noastre au insemnatate, nu infatisarea noastra. Sufitii nu-i judeca pe ceilalti oameni dupa cum arata sau dupa cine sunt. Cand se uita la cineva, un sufit isi tine amandoi ochii inchisi si deschide un al treilea ochi – ochiul care vede taramul launtric.

23. Viata e un imprumut trecator, iar lumea asta nu e decat o copie grosolana a Lumii Adevarate. Numai copiii nostri ar lua o jucarie drept lucrul adevarat. Si totusi fiintele omenesti fie se indragostesc de jucarie, fie o strica fara nici o cuviinta si o azvarl cat colo. In viata asta, fereste-te sa te inclini in vreo parte, caci iti vei zdruncina echilibrul launtric.

Sufitii nu se inclina in nici o parte. Un sufit ramane intotdeauna linistit si cumpatat.

24. Faptura omeneasca are un loc nepereche in zidirea lui Allah. “Si am suflat in el Duhul Meu”, spune Dumnezeu. Fiecare dintre noi, fara deosebire, e harazit sa fie trimisul lui Allah pe pamant. Intreaba-te singur: cat de des te porti ca un trimis, daca o faci vreodata? Tine minte, cade in sarcina fiecaruia dintre noi sa descoperim duhul sfant dinlauntrul nostru si sa traim dupa indrumarea lui.

25. Iadul e in acum si aici. La fel si raiul. Inceteaza sa-ti mai faci griji din princina iadului si sa mai visezi la rai, caci sunt amandoua cuprinse chiar inlauntrul clipei de-acum. De fiecare data cand ne indragostim, ne inaltam in rai. De fiecare data cand uram, pizmuim sau ne infruntam cu cineva, ne rostogolim drept in flacarile iadului.

26. Lumea e o singura fiinta. Toti si toate sunt legate intre ele printr-un paienjenis de povesti. Fie ca ne dam seama ori nu, suntem prinsi cu totii intr-o discutie tacuta. Nu face rau. Arata-te milostiv. Si nu barfi pe nimeni pe la spate – nici macar o vorba parelnic nevinovata! Vorbele care ne ies din gura nu pier, ci sunt pastrate vesnic in intinderea necuprinsa a lumii si se vor intoarce la noi la vremea cuvenita. Durerea unui singur om ne va rani pe toti. Bucuria unui singur om ii va face pe toti sa zambeasca.

sursa: Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s