Cele patruzeci de legi ale iubirii I

40 de legi

1. Felul in care il vedem pe Dumnezeu oglindeste limpede felul in care ne vedem noi insine. Daca el trezeste in mintea noastra mai cu seama frica si vinovatie, inseamna ca inlauntrul nostru mustesc prea multa frica si vinovatie. Daca il vedem pe Dumnezeu plin de iubire si indurare, asa suntem si noi.

2. Calea catre Adevar este o truda a inimii, nu a cugetului. Fa-ti din inima cel dintai sfetnic! Nu din cuget. Intampina, infrunta si in cele din urma biruieste-ti propriul ego cu inima. Cunoasterea de sine te va calauzi catre cunoasterea lui Allah.

3. Fiecare cititor intelege Coranul in chip diferit, dupa adancimea patrunderii sale. Sunt patru chipuri de patrundere. Primul e intelesul din afara, cu care se multumesc cei mai multi oameni. Apoi urmeaza Batini – intelesul dinlauntru. Al treilea este intelesul dinlauntrul launtrului. Iar al patrulea e atat de adanc incat nu poate fi pus in cuvinte si de aceea e sortit sa ramana nezugravit. Invatatii care se apleaca asupra shariei (set de legi si reguli islamice, dar si traditie, valoare principala), sufitii cunosc intelesul dinlauntru. Sfintii cunosc  intelesul dinlauntrul launtrului. Cat despre cel de-al patrulea, acesta e cunoscut doar de profeti si de cei mai apropiati de Allah.

4. Poti sa-l cercetezi pe Allah in orice lucru si orice fiinta din lume, pentru ca Dumnezeu nu e inchis intr-o moschee, intr-o sinagoga sau intr-o biserica. Dar daca simti inca nevoia sa afli lamurit unde salasluieste, nu e decat un loc in care poti sa-L cauti: in inima unui iubitor adevarat.

5. Mintea si iubirea sunt facute din altfel de plamada. Mintea leaga oamenii cu noduri si nu se primejduieste intru nimic, pe cand iubirea dezleaga orice incurcaturi si se primejduieste intru totul. Mintea e mereu prevazatoare si te povatuieste: “Fereste-te de prea multa inflacarare!”, pe cand iubirea spune:”O, fii fara grija! Arunca-te cu capul inainte!”. Mintea nu se sfarama usor, pe cand iubirea se poate lesne preface intr-un morman de daramaturi. Insa comorile sunt ascunse printre ruine. O inima franta ascunde comori.

6. Cele mai multe necazuri de pe lume sunt pricinuite de greseli de limba sau simple neintelegeri. Nu lua niciodata vorbele de bune. Cand pasesti pe taramul iubirii, asa cum stim, limba devine invechita. Ceea ce nu poate fi spus in cuvinte poate fi perceput doar prin tacere.

7. Insingurarea si singuratatea sunt doua lucruri deosebite. Cand esti insingurat, e lesne sa te amagesti singur ca te afli pe calea cea dreapta. Singuratatea e mai buna pentru noi, inseamna sa fii singur fara sa te simti insingurat. Dar pana la urma cel mai bine e sa gasesti o fiinta omeneasca, o fiinta care va fi oglinda ta. Tine minte, numai in inima acestei fiinte te poti vedea cu adevarat pe tine si existenta lui Allah inlauntrul tau.

8. Orice ti s-ar intampla in viata, oricat de ingrijoratoare ar putea parea lucrurile, nu pasi pe taramul deznadejdii. Chiar si atunci cand toate usile raman inchise, Allah va deschide o noua cale doar pentru tine. Fii recunoscator! E lesne sa fii recunoscator cand totul merge bine. Un sufit e recunoscator nu numai pentru ce i s-a dat, ci si pentru ce n-a primit.

9. Rabdarea nu inseamna sa induri smerit, ci sa ai vederea indeajuns de ascutita ca sa te increzi in dezlegarea din urma a unei intamplari. Ce inseamna rabdarea? Inseamna sa te uiti in ghimpe si sa vezi trandafirul, sa privesti noaptea si sa vezi revarsatul de ziua. Nerabdarea inseamna sa ai vederea atat de slaba, incat sa nu fii in stare sa zaresti dezlegarea. Cei ce-L iubesc pe Allah nu-si pierd niciodata rabdarea, fiindca stiu ca e nevoie de timp pentru ca secera sa se preschimbe in luna plina.

10. Soare-rasare, soare-apune, miazazi ori miazanoapte, nu are nici o insemnatate. Oriincotro te-ai indrepta, ingrijeste-te doar sa prefaci fiecare calatorie intr-una launtrica. Daca vei calatori inlauntrul tau, vei putea colinda intreaga lume, cat e de intinsa, si dincolo de ea.

11. Moasa stie ca atunci cand nu sunt dureri, calea copilului nu poate fi deschisa si mama nu poate da nastere. La fel, pentru ca un nou Eu sa se nasca, e nevoie de greutati. Asa cum lutul trebuie sa treaca prin vapaie ca sa ajunga mai trainic, iubirea nu poate fi desavarsita decat prin durere.

12. Cautarea Iubirii te schimba. Nu e niciun cautator printre cei ce pornesc in cautarea Iubirii care sa nu se coaca la minte pe drum. In clipa in care pornesti in cautarea Iubirii, incepi sa te schimbi pe dinauntru si pe dinafara.

13. Sunt mai multi indrumatori mincinosi si invatatori falsi pe lumea asta decat puzderia de stele din cerul pe care il vedem. Nu incurca oamenii care umbla numai dupa putere si care se iubesc numai pe ei cu adevaratii indrumatori. Un invatator spiritual adevarat nu iti atrage luarea-aminte asupra lui sau ei si nu asteapta supunere deplina sau pretuire netarmuita din partea ta, ci te ajuta in schimb sa-ti cercetezi si sa-ti pretuiesti eul launtric. Adevaratii indrumatori sunt stravezii precum sticla, caci lasa Lumina lui Allah sa treaca prin ei.

…va urma…

Sursa: Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii

One thought on “Cele patruzeci de legi ale iubirii I”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s