Entuziasm si Prezenta

un pamant nou

 

A iubi inseamna a te recunoaste in altcineva.

……………….

J. Krishnamurti: “Iata secretul meu: Pe mine nu ma deranjeaza nimic din ceea ce mi se intampla.”

………….

Nu lasati o lume nebuna sa va spuna ca succesul este orice altceva in afara de reusita momentului prezent. Si ce inseamna aceasta din urma? Inseamna ca aduceti o calitate in ceea ce faceti, chiar si in cea mai simpla actiune. Calitatea implica grija si atentie, iar acestea insotesc constientizarea. Calitatea cere Prezenta dumneavoastra.

………………….

Reminiscentele durerii lasate de fiecare emotie negativa puternica ce n-a fost complet infruntata, acceptata, pentru ca apoi sa va puteti desprinde de ea, se acumuleaza si formeaza un camp energetic ce se regaseste in chiar celulele corpului vostru. El nu consta doar din suferintele copilariei, ci este format si din suferintele dureroase care i-au fost adaugate mai tarziu, in adolescenta si dupa ce ati devenit adulti, mare parte din ele create de vocea egoului. Este durerea emotionala care va insoteste inevitabil atunci cand fundamentul vietii voastre il reprezinta un fals sentiment de sine.

Acest camp energetic format din emotii vechi, dar inca foarte vii, ce se regaseste aproape in fiecare fiinta umana, este corpul-durere.

…………………………………….

Modalitatile prin care se efectueaza actiunea constienta sunt acceptarea, bucuria si entuziasmul. Fiecare reprezinta o anumita frecventa vibrationala a constiintei. Trebuie sa fiti atenti ca una dintre ele sa opereze ori de cate ori faceti ceva, orice – de la sarcina cea mai simpla pana la cea mai complexa. Daca nu sunteti nici intr-o stare de acceptare, nici intr-una de bucurie, nici de entuziasm, priviti indeaproape si veti vedea ca va provocati suferinta si voua, si altora.

…………………..

Spre deosebire de stres, entuziasmul are o frecventa energetica inalta si rezoneaza astfel cu forta creativa a universului. De aceea spunea Ralph Waldo Emerson: “Nimic maret n-a fost vreodata realizat fara entuziasm”. Cuvantul entuziasm vine din greaca veche – en si theos, care inseamna Dumnezeu. Iar cuvantul inrudit enthousiazein inseamna “a fi posedat de un dumnezeu”. Atunci cand aveti entuziasm, veti descoperi ca nu este nevoie sa faceti singuri totul. De fapt, singuri nu puteti face nimic semnificativ. Entuziasmul sustinut aduce un val de energie creativa, iar tot ceea ce aveti atunci de facut este sa “profitati de ocazie”.

Entuziasmul aduce o forta uriasa in ceea ce faceti, astfel ca toti cei care nu au avut acces la aceasta forta vor privi uimiti realizarile “voastre” si v-ar putea atribui meritul pentru ele. (…) Spre deosebire de dorinta egoista, care creeaza o opozitie direct proportionala cu intensitatea dorintei, entuziasmul nu se opune niciodata. Este nonconflictual. Activitatea sa nu creeaza invingatori si invinsi. Se bazeaza pe includerea, nu pe excluderea altora. Nu are nevoie sa foloseasca si sa manipuleze oamenii, caci este forta creatiei insasi, asa ca nu are nevoie sa ia energie dintr-o sursa secundara. Dorinta egoului incearca intotdeauna sa ia de la cineva sau de la ceva; entuziasmul ofera din propria sa abundenta. Cand entuziasmul intalneste obstacole sub forma unor situatii adverse sau a unor oameni necooperanti, el nu ataca niciodata, ce le ocoleste sau, printr-o atitudine generoasa sau receptiva, transforma energia opozanta intr-una de sustinere iar dusmanul – in prieten.

Entuziasmul si egoul nu pot coexista. Unul implica absenta celuilalt. Entuziasmul stie incotro se indreapta, dar in acelasi timp este rpofund contopit cu momentul prezent, sursa a ceea ce il anima, a bucuriei sale si a puterii sale. Entuziasmul nu “vrea” nimic pentru ca nu-i lipseste nimic. Este una cu viata si, oricat de dinamice ar fi activitatile inspirate de entuziasm, nu va pierdeti in ele. Intotdeauna ramane un spatiu linistit, dar foarte insufletit in centrul rotii, un nucleu de pace in mijlocul activitatii, care este atat sursa a orice, cat si neatins de nimic.

Prin entuziasm va armonizati pe deplin cu principiul creativ exterior al universului, fara a va identifica insa cu creatiile sale, adica fara ego. Atunci cand nu exista identificare, nu exista nici atasament – una dintre marile surse ale suferintei. Odata trecut un val de energie creativa, tensiunea structurala se diminueaza din nou si ramaneti cu bucuria data de ceea ce faceti. Nimeni nu poate trai mereu in entuziasm. Mai tarziu, poate veni un nou val de energie creativa care sa duca la un entuziasm reinnoit.

…………….

Sursa: Eckhart Tolle – Un pamant nou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s