Devino ceea ce esti I

devino-ceea-ce-esti

sursa foto

A primi universul in tine insuti, dupa modelul unora dintre “mistici”, inseamna pur si simplu a deveni  ingamfat la ideea ca tu esti una cu Dumnezeu, si astfel a institui o noua opozitie intre intregul atotputernic si partea demna de dispret. A te dedica total si intr-un mod umil lumii inseamna a deveni o non-entitate spirituala, un mecanism, o carcasa [goala], o frunza batuta de vanturile circumstantelor. Dar daca lumea este primita si, in acelasi timp, sinele e abandonat, se creeaza acea uniune care aduce cu sine cea de-A Doua Nastere.

…aceasta rezoneaza intr-un mod familiar cu ideea buddhista de Cale de Mijloc, asa cum este si firesc sa fie…

……………….

Sfanta simplitate – acel mod de viata care nu implica nici o constrangere, in care nu ai ce sa pierzi pentru ca ai renuntat la tot, in care traiesti un sentiment extraordinar de libertate (…).

………….

O abordare bazata pe vointa, pe constrangere si pe morala cand e vorba despre transformarea omului, intotdeauna o obstructioneaza – intrucat continua sa cultive iluzia capacitatii de stapanire a sinelui care, chipurile, ne sta in cale. Insa exact momentul in care descopar ca nu pot sa ma abandonez pe mine este momentul cand ma abandonez; chiar cand imi dau seama ca nu ma pot accepta pe mine, de fapt ma accept. Caci luand contact cu aceasta stanca dura a imposibilului omul devine sincer si nu mai poate sa se joace de-a v-ati ascunselea cu Eu si Mine, respective “bunul Eu” incercand sa-l schimbe pe “raul Mine”, care de fapt este acelasi cu “bunul Eu”.

………………..

Oricat de departe in trecut sau in viitor incearca sa scape, niciodata nu se pot separa de momentul actual, deoarece gandurile insele apartin prezentului; ele formeaza, la fel ca toate celelalte lucruri existente, miscarea continua a vietii care este Tao. Tu poti crede ca esti in dezacord cu viata si cu eternal Acum; dar nu poti fi, intrucat tu esti viata si existi Acum – altfel nu ai fi aici. Astfel, acest Tao infinit e ceva de care nici nu poti sa fugi, nici nu il poti prinde; nu e ceva de care te poti apropia sau departa; el este si tu esti el. Asadar, devino ceea ce esti.

………..

Doctrina religioasa este precum o pluta: ea te ajuta sa treci raul dar, odata ce ai ajuns pe malul celalalt, o lasi in urma si nu te mai chinui sa o cari in spinare.

……………

Atunci cand suntem in starea reala de concentrare, in care atentia nu fluctueaza, nu mai exista sinele – mai precis, nu mai exista constiinta de sine. Si asta intrucat asa-zisul sine este un construct format din cuvinte, amintiri si alte fantasme care nu au o existenta in realitatea imediata.

………………….

Universul este etern. Motivul pentru care universul este etern este acela ca nu traieste pentru sine. De aceea el dureaza. Si de aceea inteleptul se pune la urma, si se gaseste pe sine in frunte; isi priveste propria persoana din exterior, si astfel persoana sa continua sa existe. Oare nu se implineste tocmai pentru ca nu traieste pentru sine?

…………………..

Chesterton spunea odata ca, intrucat nu se iau in serios, ingerii pot sa zboare.

………….

Este un iluminat acela care intra in joc stiind ca e vorba de un joc, caci omul sufera doar cand ia in serios ceea ce zeii au facut pentru amuzament. Asadar, omul devine om atunci cand isi pierde capacitatea de a pluti, caracteristica zeilor. Intrucat zeii (sau cei pe care ii mai numim Buddha sau in orice alt fel) nu sunt altceva decat esenta noastra cea mai profunda, care ar putea nimici universul intr-o clipita de ar vrea. Dar ea nu o face, ci tine lumile in miscare pentru divinul scop al jocului caci, asemeni unui muzician, este o creatoare care se delecteaza compunand ritmuri si melodii. De aceea, a te juca cu ea reprezinta o bucurie si nu o corvoada, iar cel care nu vede acest lucru ca pe o bucurie, nici nu se poate juca cu ea si nici nu poate sa o inteleaga.

Sursa: Alan Watts – Devino ceea ce esti

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s