Osho – compasiunea

take what you need

Compasiunea apare doar atunci cand poti observa ca toti sunt in legatura cu tine. Compasiunea vine doar cand iti dai seama ca esti un membru al tuturor, iar toti reprezinta un membru al tau. Nimeni nu este separat. Cand iluzia separarii se sparge, rasare compasiunea. Compasiunea nu este o disciplina.

……………….

Cand un Buddha sta jos, el sta in toata Firea, asa cum intreaga fire a redevenit pantecul mamei sale. Nu exista nimic potrivnic. A reusit sa atinga starea sa originara. A ajuns sa cunoasca esentialul din el insusi. Acum il poti chiar ucide, dar nu vei mai putea distruge compasiunea din sufletul sau. Chiar murind, va ramane plin de compasiune fata de tine. Poti sa-l omori, dar nu-i vei distruge increderea. Acum el stie ca increderea este fundamentala, incat daca pierzi increderea, ai pierdut totul. Si daca ai pierdut totul, dar mai ai inca incredere, atunci nimic nu este pierdut. Poti sa ii iei absolut totul, dar nu-i vei lua increderea.

…..

Odata ce ai devenit egoist, ego-ul tau va aduna forte de oriunde – cu sens, fara sens – el se va simti foarte important. In dragoste declari:”Nu numai eu sunt important, si tu esti important.” Cand iubesti pe cineva, ce spui? Poti vorbi sau nu, dar ce este in adancul inimii tale? O poti spune ori in cuvinte, ori in tacere:”Esti tot atat de important ca si mine.” Daca dragostea devine mai puternica, vei spune:”Esti chiar mai important decat sunt eu. Daca vom trece printr-o situatie din care doar unul poate supravietui, as muri pentru tine, si as vrea ca tu sa supravietuiesti.”Celalalt a devenit mai important; esti gata chiar sa te sacrifici pentru cel pe care-l iubesti. Iar daca acest sentiment se raspandeste, asa cum se intampla in Maitri Bhavana, treptat, tu dispari. Vor veni multe momente cand tu nu vei fi acolo – absolut linistit, fara ego, niciun punct central, doar spatiu. Buddha spune:”Dupa ce ai obtinut aceasta stare permanenta si te-ai integrat spatiului absolut, atunci esti iluminat.”

Esti iluminat cand egoul se pierde in totalitate, cand ai devenit atat de lipsit de ego, incat nu mai poti spune nici macar „eu sunt”, nici macar „sunt un individ”. Cuvantul pe care Buddha il foloseste pentru starea aceasta este anatta: a nu fi, nefiinta, non-personalitate. Nu poti nici macar sa rostesti cuvantul „Eu”, acesta devine pagan. In dragostea profunda, „Eu” dispare. Este destructurat.

….

In fiecare noapte, omul imbratiseaza un buddha in somn,

In fiecare dimineata se scoala impreuna cu el.

Cand se ridica sau se asaza, se privesc si se urmaresc unul pe celalalt.

Fie ca vorbesc sau nu, sunt impreuna in acelasi loc.

Nu se despart nici pentru o clipa,

Sunt precum trupul cu a sa umbra.

Daca vrei sa stii pe unde este buddha,

Afla ca in sunetul vocii tale, acolo este.

…………..

Debaraseaza-te de toate relatiile posibile si vezi cine esti. Presupune ca nu esti nici fiul parintilor tai, nici sotul sotiei tale, nu esti tatal copiilor tai, nu ai nicio relatie de rudenie, nu ai niciun prieten, nu esti cetatean al tarii tale, si asa mai departe – dupa aceea coboara in interiorul tau.

………….

Ajuta, da energie, iubeste. Accepta-l pe celalalt si da-i sentimentul ca este binevenit. Nu-i da sentimentul de vinovatie, nu-i da ideea ca este condamnat. Toti cei care incearca sa-l schimbe ii dau sentimentul de vinovatie, iar vinovatia este o otrava.

…..

Un copil mic vorbea cu mama sa, care ii spunea:

-Nu uita, intotdeauna sa-i ajuti pe altii. Iar copilul a intrebat:

-Iar ceilalti ce vor face? Fireste, mama sa i-a spus:

-Ei ii vor ajuta pe altii, la randul lor. Copilul a raspuns:

-Pare o schema tare ciudata. De ce sa nu te ajuti pe tine insuti, in loc sa complici inutil lucrurile?

Egoismul este natural. Da, vine un moment cand daruiesti fiind egoist. Cand esti intr-o stare de bucurie abundenta, abia atunci poti sa daruiesti. Chiar acum, oameni nenorociti ajuta alti oameni nenorociti, orbii ii conduc pe alti orbi. Ce ajutor poti oferi? E o idee periculoasa, dar care a avut putere de convingere de-a lungul secolelor.

………………………….

Compasiunea este cea mai inalta forma de iubire. O mare parte din ea se intoarce la tine – am spus, de un milion de ori mai mult – dar nu acesta este scopul, nu ravnesti asta. Daca nu primesti nimic inapoi, nu te plangi. Daca primesti, esti pur si simplu surprins! Daca vine, este incredibil. Daca nu vine, nu este nicio problema – nu ai daruit cuiva inima ca parte a unui targ. Pur si simplu o daruiesti pentru ca o ai. Ai atat de mult incat, daca nu ai darui si altora, te-ai impovara. Exact asa cum un nor plin cu apa de ploaie trebuie sa se reverse. Fii foarte atent data viitoare cand va ploua, vei auzi intotdeauna – dupa ce a plouat si pamantul a absorbit apa de ploaie, intotdeauna vei auzi norul spunand pamantului:”Multumesc.” Pamantul a ajutat norul sa se descarce.

Cand o floare infloreste, trebuie sa-si elibereze mireasma pe aripile vantului. Nu este un targ, nu este o afacere – este pur si simplu natural! Floarea este plina de mireasma – ce sa faca? Daca floarea ar pastra pentru ea mireasma, s-ar simti foarte, foarte tensionata, chinuita profund. Cel mai mare chin in viata este acela de a nu putea sa te exprimi, sa comunici, sa impartasesti, sau care are ceva de impartasit, dar si-a pierdut capacitatea, arta de a darui – atunci este omul sarac.

……………….

Dar pentru mine, nu este sfant decat acela care s-a acceptat, iar in acceptarea lui a inclus intreaga lume. In viziunea mea, sfintenia reprezinta aceasta stare de spirit: starea de acceptare totala. Iar aceasta este vindecatoare, terapeutica. Doar a fi cu cineva care te accepta total este ceva terapeutic. Vei fi vindecat.

Deci traieste incet, atent, privind, fiind iubitor. Daca iti place sexul, nu spun sa renunti la el; spun sa il practici mai atent, sa-l faci cu respect, cu intelesuri mai profunde; in asa fel incat sa poata deveni iubire. Daca iubesti, atunci fa-o cu si mai multa gratitudine; adu in dragostea ta o recunostiinta, o sarbatoare, o meditatie, mai profunda, astfel ca ea sa poata deveni compasiune.

Sursa:

Osho – Compasiunea, suprema inflorire a iubirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s