Osho – despre viziunea tantrica

harmony

Tantra este libertate: libertate fata de toate constructele mintii, fata de toate jocurile mintii; libertate fata de toate structurile; libertate fata de celalalt. Tantra este un spatiu in care sa fii. Tantra este eliberare.

Tantra nu este religie in sensul obisnuit – religia este tot un joc al mintii; religia iti da un anumit tipar. Un crestin are un anumit tipar, la fel si hindusul, la fel si religia musulmana, iti da un anumit stil, o disciplina. Tantra da la o parte orice disciplina.

Cand nu exista nici o disciplina, cand nu este nici o ordine impusa, un tip complet diferit de ordine apare in tine. Ceea ce Lao Tzu numeste Tao, ceea ce Buddha numeste Dharma – asta apare in tine. Nu este nimic facut de tine; ti se intampla. Tantra pur si simplu creeaza spatiu pentru ca acest lucru sa se intample. Nici macar nu invita, nu asteapta; pur si simplu creeaza un spatiu. Și cand spatiul este pregatit, intregul curge in el.

Am auzit o poveste foarte frumoasa, una foarte veche.

Într-o provincie, nu mai plouase de foarte mult timp. Totul se uscase. În cele din urma, cetatenii s-au hotarat sa apeleze la vraciul care aducea ploaia. O solie a fost trimisa la el, in orasul indepartat in care locuia, cu rugamintea urgenta de a veni cat mai repede posibil si a aduce ploaia peste campurile lor parjolite.

Vraciul, un om intelept, a promis sa faca asta cu conditia sa-i fie pusa la dispozitie o casuta singuratica undeva la tara, unde sa se retraga in solitudine pentru trei zile. Nu era nevoie de mancare sau bautura, si el va vedea ce se poate face. Cererile lui au fost indeplinite.

În seara celei de-a treia zile o ploaie abundenta a cazut si plini de admiratie, o multime recunoscatoare a facut un pelerinaj la casa sa si au exclamat: ”Cum ai reusit? Spune-ne!”

”A fost foarte simplu”, a raspuns vraciul. ”Timp de trei zile tot ce am facut a fost sa ma pun in ordine. Pentru ca stiu ca odata ce eu sunt in ordine, atunci si lumea va fi in ordine si seceta trebuie sa lase loc ploii.”

Tantra spune: daca tu esti in ordine, atunci intreaga lume este in ordine pentru tine. Cand tu esti in armonie, atunci intreaga existenta este in armonie pentru tine. Cand tu esti in dezordine, atunci intreaga lume este in dezordine. Iar ordinea nu trebuie sa fie una falsa, nu trebuie sa fie una fortata. Cand fortezi o anumita ordine asupra ta, devii pur si simplu scindat; adanc in interior dezordinea continua.

Poti sa observi asta: daca esti o persoana furioasa, poti sa-ti fortezi furia, poti s-o reprimi adanc in inconstient, dar ea nu va disparea. Poate ca devii complet inconstient de ea, dar este acolo – si tu stii ca este acolo. Ea curge pe sub tine, este in subsolul intunecat al fiintei tale, dar este acolo. Deasupra ei poti sa stai zambind, dar stii ca poate erupe in orice moment. Iar zambetul tau nu poate fi foarte profund, si zambetul tau nu poate fi adevarat, si zambetul tau va fi doar un efort pe care il vei face impotriva ta.

Un om care forteaza o ordine din afara ramane in dezordine. Tantra spune ca exista un alt tip de ordine: nu impui tu nici o ordine, nu impui nici o disciplina; pur si simplu renunti la toate structurile, pur si simplu devii natural si spontan. Este cel mai mare pas pe care un om il poate face. Va fi nevoie de mult curaj pentru ca societatii nu ii va placea asta; societatea va fi total impotriva. Societatea vrea o anumita ordine. Daca urmezi societatea, societatea e fericita cu tine. Daca deviezi putin de la calea ei, pe ici pe colo, societatea e foarte furioasa. Și gloata e nebuna.

Tantra este rebeliune. Nu o numesc revolutionara pentru ca nu are nici un fel de politica in ea. Și nu o numesc revolutionara pentru ca nu are planuri de a schimba lumea: nu are nici un plan de a schimba statul sau societatea. Este rebela, este rebeliune individuala. Este individul care aluneca in afara structurilor societatii. Dar in momentul in care iesi din sclavie, ajungi sa simti un alt fel de existenta in jurul tau, pe care nu l-ai simtit niciodata pana atunci – ca si cum ai trait cu o banderola la ochi si brusc banderola s-a desfacut, ochii tai s-au deschis si poti vedea o lume complet diferita.

Aceasta banderola este ceea ce numesti mintea ta; gandirea ta, prejudecatile tale, cunoasterea ta, scripturile tale – toate formeaza stratul dens al unei banderole. Ele te tin orb, ele te tin amortit, ele te tin lipsit de viata. Tantra vrea ca tu sa fii viu – la fel de viu ca copacii, la fel de viu ca raurile, la fel de viu ca soarele si luna. Acesta este dreptul tau din nastere. Nu castigi nimic pierzandu-l; pierzi totul. Și daca totul va fi pierdut castigandu-l, nimic nu e pierdut. Chiar si un singur moment de libertate completa este suficient pentru a te satisface. Și o viata lunga de o suta de ani, inlantuit ca un sclav, este lipsita de sens.

Osho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s