Intimitatea III

padure

 

 

Daca faci fericita o persoana, de ce te-ar parasi? Daca o faci nefericita, de ce nu te-ar parasi? Daca o faci nefericita, o ajuti sa te paraseasca! Dar daca o faci fericita, nimeni nu o va convinge sa te paraseasca, fiindca nu are rost; se va lupta cu toata lumea pentru tine.

Asa ca fii mai fericit. Foloseste timpul pe care il ai – nu ai de ce sa te gandesti la viitor, ajunge prezentul. Traieste clipa. Nu o irosi facandu-ti griji cu privire la viitor – traieste-o din plin. Lucrurile marunte sunt foarte frumoase, iar viata e alcatuita din lucruri marunte.

………………….

Nu ai venit pe lume cu nimic.

Nu ai nimic de pierdut.

………..

De ce sa nu traiesti fiecare clipa atat de total incat, daca momentul urmator nu mai vine, sa nu ai niciun regret? Poti sa mori vesel, pentru ca ai trait vesel.

………

Aceasta tehnica spune: Simte constienta fiecarei persoane ca pe propria ta constienta. Lucrul acesta va fi greu, pentru ca mai intai va trebui sa simti persoana ca fiind o persoana, ca fiind o fiinta constienta. Chiar si asta e greu.

Iisus spune: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.” E acelasi lucru, dar celalalt trebuie mai intai sa devina pentru tine o persoana. Trebuie sa existe de drept, nu pentru a fi exploatat, manipulat, folosit, nu ca mijloc ci ca scop in sine. Mai intai celalalt trebuie sa devina o persoana, trebuie sa devina un „tu”, la fel de valoros ca tine. Numai atunci se poate aplica aceasta tehnica. Simte constienta fiecarei persoane ca pe propria ta constienta. Mai intai simte ca celalalt este constient, ca are aceeasi constienta ca tine. Si atunci „celalalt” dispare, si nu ramane decat constienta care curge intre tine si el. Deveniti doi poli ai unei singure constiente curgatoare, ai unui singur curent.

Cand doua persoane se iubesc profund, nu mai sunt doua persoane ci doar doi poli intre care curge ceva. Cand aceasta curgere exista, exista fericire, si asta pentru ca cele doua persoane, pret de o clipa, si-au pierdut eul si au devenit una singura. Acea singura clipa inseamna extaz, inseamna fericire, inseamna paradis.

Aceasta tehnica spune ca poti sa faci asta cu fiecare persoana. In iubire o faci cu o singura persoana, dar in meditatie trebuie sa o faci cu fiecare persoana. Oricine se apropie de tine, dizolva-te pur si simplu in el si simte ca nu sunteti doua vieti ci o singura viata care curge. Asta inseamna sa-ti schimbi structura psihologica. O data ce stii cum, o data ce ai facut-o, e foarte usor. La inceput pare imposibil, pentru ca suntem impotmoliti pana in gat in eul nostru. E greu sa-ti pierzi eul, e greu sa devii o curgere. De aceea e bine ca la inceput sa incerci cu ceva care nu te sperie, de care nu ti-e frica.

Poti sa incepi, de exemplu, cu un copac – va fi mai usor, pentru ca de copac nu ti-e frica. Asaza-te langa un copac si simte copacul, simte ca devii una cu el, ca in tine exista o curgere, o comunicare, un dialog, o contopire. Apoi asaza-te langa un rau si simte curgerea, simte ca te contopesti cu râul, ca devii una cu râul. Intinde-te sub cerul liber si simte ca tu si cerul deveniti una. La inceput va fi doar imaginatie, dar  incetul cu incetul vei simti ca, prin imaginatie, atingi realitatea.

Apoi incearca acelasi lucru cu diverse persoane. La inceput va fi greu, pentru ca exista o teama. Din cauza ca reduci persoanele la lucruri, ti-e teama ca daca lasi pe cineva sa fie foarte intim cu tine, si el te va reduce pe tine la un lucru. Asta e teama. Tu incerci sa-i transformi pe altii in lucruri, si altii incearca sa te transforme pe tine – si nimeni nu vrea sa fie un lucru, nimeni nu vrea sa fie un mijloc, nimeni nu vrea sa fie folosit. Este extrem de degradant sa fii redus la un mijloc pentru ceva, sa nu fii pretuit ca persoana. Dar toata lumea incearca. Din cauza asta exista o teama adanca, si va fi greu de inceput aceasta tehnica mai intai cu persoane.

Asa ca incepe cu un râu, cu un deal, cu stelele, cu cerul, cu copacii. O data ce ajungi sa cunosti sentimentul pe care il ai cand devii una cu copacul, o data ce ajungi sa stii ce fericit esti cand devii una cu râul, poti sa incerci si cu persoanele. Fericirea de a fii una cu o alta persoana este mult mai mare, pentru ca persoana e o fiinta mult mai evoluata, e un fenomen superior. Cu o persoana poti sa atingi cele mai inalte culmi ale existentei. Daca poti sa devii extatic chiar si cu o piatra, cu o persoana extazul pe care il simti e divin.

Dar incepe cu ceva de care nu iti este frica. Sau, daca exista o persoana pe care o iubesti, de care nu te temi, cu care poti fi cu adevarat intim si apropiat fara frica, fara sa te gandesti ca ar putea incerca sa te transforme intr-un lucru, daca exista o astfel de persoana, incearca tehnica aceasta cu ea. Pierde-te constient in ea. Cand te pierzi constient in cineva, acel cineva se va pierde in tine; cand esti deschis si curgi in celalalt, celalalt incepe sa curga in tine si se produce o contopire, o comuniune adanca. Doua energii se topesc una in cealalta. In acea stare nu exista eu, nu exista individ – exista doar constienta. Si daca acest lucru e posibil cu un individ, este posibil cu intregul univers. Ceea ce sfintii au numit extaz, samadhi, este doar un fenomen de adanca iubire dintre o persoana si intregul univers.

………

Daca cineva incearca din greu sa te ignore, inseamna ca nu te ignora deloc.

Sursa: Osho – Intimitatea, increderea in sine si in celalalt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s