Formula fericirii

formula fericiriii

 • Starea corpului se afla in stransa legatura cu starea sufletului. Emotiile isi au originea in corp. Miscarea si sexul sunt in mod evident cele mai sigure metode de a ne readuce buna dispozitie.

 • Activitatea ne face mai fericiti decat inactivitatea. Sfatul de a-ti lua o vacanta atunci cand esti prost dispus nu trebuie urmat. Creierul controleaza in mod similar gandurile, intentiile si sentimentele. De aceea, daca nu avem nici o ocupatie, grijile ne acapareaza cu usurinta creierul. Pe de alta parte, de indata ce ne fixam o tinta, sistemul de anticipare declanseaza o senzatie de placere, iar ori de cate ori o atingem traim un sentiment de triumf. Activitatea determina aproape automat aparitia sentimentelor pozitive.

 • Cand suntem atenti, ne simtim bine, chiar daca nu facem decat sa observam lucrurile din jurul nostru. De multe ori, concentrarea este insotita de sentimente placute. Acest usor extaz se aseamana cu bucuria anticipata. Placerea obtinuta prin concentrarea atentiei poate fi exersata.

 • Emotiile negative, ca furia si tristetea, nu dispar daca le dam frau liber, ci, dimpotriva, devin mai puternice. Obisnuinta de a lasa emotiile sa rabufneasca ocazional e daunatoare. Teoria conform careia aceasta descarcare a energiei psihice ar fi utila a fost infirmata. In schimb, este posibil – si benefic pentru echilibrul emotional – sa-ti stapanesti constient emotiile.

 • Variatia aduce placere. Sistemul de anticipare amorteste atunci cand e asaltat de senzatii placute si da nastere unui cerc vicios al dorintei si al recompensei. Daca ne schimbam mai des centrele de interes, evitam obisnuinta. Invatand sa pretuim necunoscutul si sa privim lucrurile familiare din noi unghiuri, ne mentinem intacta pofta de viata.

 • Liberul arbitru este de multe ori mai important decat indeplinirea dorintelor. Controlul asupra propriului destin reprezinta pentru cei mai multi dintre noi sine qua non a fericirii si multumirii. Sentimentul de neajutorare este una dintre cele mai insuportabile trairi. Oamenii, ca si animalele, manifesta in asemenea situatii tulburari ale sanatatii fizice si mentale. Decat sa platim cu dependenta indeplinirea dorintelor (de exemplu prin datorii), mai bine alegem libertatea.

Relatia noastra cu semenii este insa cel mai important factor in cautarea fericirii. Echivalarea prieteniei si a dragostei cu fericirea nu e defel o exagerare. Atentia acordata celor din jur ne imbunatateste starea de spirit.

Sursa: Stefan Klein – Formula fericirii – minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi

5 thoughts on “Formula fericirii”

 1. “Sfatul de a-ti lua o vacanta atunci cand esti prost dispus nu trebuie urmat. ”
  Nu urmati sfatul de mai sus. De cele mai multe ori esti prost dispus tocmai fiindca nu dai corpului ce este al corpului, crezand ca fericirea insemna mereu mai mult.

 2. Daca numai oboseala sau surmenajul sunt de vina, atunci cu siguranta ai dreptate. Sunt insa unele emotii negative din a caror spirala negativa poti iesi mai usor printr-o activitate care sa te solicite complet (si aici ma refer la starea de flux, vezi cartile lui Mihalyi Csikszentmihalyi)

 3. Stiu cartile, nu cred in starea de flux; vad zilnic oameni care nu stiu sa se opreasca din munca pentru simplul fapt ca nu mai stiu sa faca nimic altceva. Iar o activitate care sa te solicite complet este cel mai rau lucru care ti se poate intampla. Pentru ca munca este doar un mijloc, niciodata un scop, o parte a vietii, nu viata insasi, cateodata satisfactia, niciodata fericirea…

 4. Si eu ii vad. Se intampla asta deoarece nu e la moda sa faci ceea ce-ti place cu adevarat. Uite, eu sunt anticar, sunt mandra de asta si lucru cu mare drag. Cand gloata merge intr-o directie, mergi cu ei? Datoria ta este sa-ti dezvolti propriul potential….si aici stii bine ca nu ma refer la vila, piscina, cariera, etc. Iti multumesc ca mi-ai aratat si aceasta perspectiva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s