Osho – Libertate

freedom

Rebelul este omul ce nu reactioneaza impotriva societatii, care intelege tot jocul sau si doar se retrage din el. Devine irelevant pentru el. Nu este impotriva societatii. Si asta este frumusetea rebeliunii: este libertate. Revolutionarii nu sunt liberi. Se lupta constant cu ceva – cum pot fi liberi? Reactioneaza mereu impotriva unui lucru – cum poate exista libertate in reactiune?

Libertatea inseamna alegere. Omul a inteles jocul si, vazand ca, in acest fel, sufletul sau este impiedicat sa creasca, asa cum omului nu ii este permis sa fie el insusi, pur si simplu se retrage, fara a avea nici macar o cicatrice pe suflet. Iarta si uita, si nu se mai agata deloc de societate, in numele iubirii sau in numele urii. Societatea a disparut pur si simplu pentru rebel. El poate trai in lume sau poate trai in afara lumii, dar nu apartine de ea; este un outsider.

…………………

In esenta, esti complet liber sa alegi, dar odata ce alegi, alegerea ta aduce limitarea. Daca vrei sa ramai total liber, atunci nu alege. Aici intervine invatatura constientizarii fara actul alegerii. De ce marii maestri insista sa fii constient, dar sa nu faci alegeri? Deoarece in momentul in care ai ales, ti-ai pierdut libertatea totala, ai ramas doar cu o parte, dar daca ramai fara alegere, libertatea ta ramane totala.

……………..

Daca te lupti si te chinui, crezi ca vei putea sa transformi lumea si situatia ei? Prin lupta si chin, doar vei deveni ca acei oameni impotriva carora te lupti; este una dintre legile fundamentale ale vietii. Alege-ti dusmanii cu mare atentie! Prietenii ii poti alege fara sa iti pese. Nu este nevoie sa te ingrijoreze prietenii, pentru ca ei nu au niciun impact asupra ta, nu te impresioneaza asa de mult ca inamicul. Trebuie sa fii foarte atent cu inamicul, pentru ca va trebui sa te lupti cu el. In lupta, va trebui sa folosesti aceleasi strategii, aceleasi tactici. Si va trebui sa folosesti acele strategii ani intregi; te vor conditiona. Asa s-a intamplat de-a lungul veacurilor.

………..

Deci cand spun „libertate”, spun sa fii responsabil. Cu cat esti mai responsabil, cu atat devii mai liber, sau cu cat devii mai liber, cu atat iti revine mai multa responsabilitate. Atunci trebuie sa fii foarte atent la ceea ce faci, ceea ce spui. Chiar si la micile tale gesturi inconstiente trebuie sa fii atent – pentru ca nu mai e nimeni sa te controleze, esti doar tu. Cand spun ca esti liber, spun ca esti un zeu. Nu este un permis, este o disciplina enorma.

Sursa: Osho – Libertatea, curajul de a fi tu insuti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s