Biblioteca noptii II

Nu stiu altii cum sunt, dar mie Web-ul imi confera o senzatie de imprastiere, superficialitate si viata pe fuga de fiecare data cand vreau sa ma documentez cu privire la ceva. Se pare ca, totusi, nu sunt singura cu o astfel de senzatie…

Metodele acestora (n. corportiile multinationale) s-au dovedit extrem de eficiente. Oferindu-le utilizatorilor spatiului electronic aparenta unei lumi controlate prin intermediul tastaturii, o lume in care totul poate fi “accesat”si orice poate fi posedat, ca in basme, printr-o simpla atingere a degetului, companiile multinationale s-au asigurat ca, pe de-o parte, utilizatorii nu vor protesta la ideea de a fi transformati in consumatori, din moment ce se presupune ca ei detin “controlul” asupra spatiului cibernetic; si ca, pe de alta parte, nu li se va permite sa obtina o cunoastere aprofundata, fie ca este vorba despre ei insisi, despre mediul inconjurator sau despre restul lumii. In 2004, comentand cu privire la utilitatea Web-ului ca unealta creativa, cunoscutul ilustrator american Will Eisner a explicat ca, atunci cand a descoperit acest mediu electronic, a avut impresia ca a dat peste o sursa aproape magica de noi inventii artistice, dar ca, in ultima vreme, aceasta a devenit “doar un supermarket unde consumatorii se duc sa caute cel mai ieftin produs cu putinta”.

Ori de cate ori un cititor intra pe Web, transformarea se realizeaza prin accentuarea vitezei in defavoarea reflectiei, a conciziei in defavoarea complexitatii, prin preferinta pentru franturi de stiri si biti de fapte, in dauna discutiilor lungi si a articolelor elaborate, precum si prin diluarea opiniei informate cu tone de palavrageli stupide, sfaturi ineficiente, fapte neadevarate si informatii triviale, a caror putere de atractie este asigurata de numele de firma si de statisticile manipulate.

Insa Web-ul este un instrument. Nu il putem invinovati pentru preocuparea noastra superficiala fata de lumea in care traim. Virtutea sa rezida in concizia si multiplicitatea informatiei oferite; nu ne poate asigura si concentrarea sau profunzimea. Mediile electronice ne pot oferi asistenta (de fapt, chiar ne-o ofera) intr-o multime de feluri practice, insa nu in toate felurile, si nu pot fi trase la raspundere pentru ceea ce nu si-au propus sa realizeze. Web-ul nu va fi receptaculul trecutului nostru cosmopolit, asemenea unei carti, pentru ca nu este o carte si nu va fi nicodata o carte, in ciuda nenumaratelor gadgeturi si masti inventate pentru a-l forta sa-si asume acest rol. Nu poate fi utilizat nici ca o biblioteca universala, in ciuda ambitiei unor proiecte precum acela lansat de Google si, mai devreme, a Proiectului Gutenberg (PG), care, incepand cu 1971, a postat aproximativ zece mii de texte pe Web – multe dintre acestea sunt duplicate, si chiar si mai multe nu sunt de incredere, pentru ca au fost scanate in graba, iar greselile tipografice nu au fost inlaturate in totalitate. In 2004, criticul englez Paul Duguid remarca: “Un contact critic, de scurta durata, sugereaza ca […] desi PG se aseamana, in multe feluri, cu bibliotecile conventionale, carora le aduce si imbunatatiri, se mai aseamana si cu rafturile de carti scoase la vanzare la targurile de vechituri din curtile bisericilor, unde preotul binecuvanteaza nestematele si pietrele deopotriva, pentru ca toate au fost donate.”

Web-ul nu ne va asigura o casa si o masa pe durata sederii noastre in aceasta lume, pentru ca nu este nici loc de repaus, nici casa, nu este nici pestera lui Circe, nici Itaca. Responsabilitatea pentru esecurile noastre in aceasta lume cade in seama noastra, nu a tehnologiilor, si numai noi suntem de vina atunci cand, in mod constient, alegem uitarea in defavoarea memoriei. Cu toate acestea, suntem maestri in a gasi scuze si a inventa motive pentru alegerile proaste pe care le facem.

Sursa: Alberto Manguel – Biblioteca noptii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s