Fii calm! :)

 

Am mai auzit ceva de genu’ de la bandit. Ar trebui sa scrii o carte, stii? Cel putin una… 😛

Exista trei motive pentru care oamenii actioneaza necorespunzator si totusi nu pot fi invinuiti: prostia, ignoranta si tulburarea.

Vorbim de prostie in cazul celor limitati ca inteligenta sau indemanare. Daca ai un copil cu o gandire mai lenta, cu siguranta nu-l vei invinovati pentru notele mici pe care le obtine la scoala. Putem sa fim nemultumiti si sa-l dezaprobam pentru notele mici si totusi sa-l acceptam pe copil. Acum sa presupunem ca iti dai fiica la scoala de balet si dupa cateva luni se constata ca este la fel de gratioasa ca o camila schioapa. Te vei infuria pe ea? Trebuie sa fii foarte insensibil si necugetat pentru a face asa ceva. Sigur ca fata nu danseaza bine, dar aceasta nu inseamna ca este rea. Ea nu danseaza bine pentru ca nu are inclinatie pentru dans, dupa cum baiatul din exemplul precedent nu corespundea exigentelor scolare. Daca mi-ati cere sa compun o simfonie m-as declara incapabil sa o fac nu numai pentru ca nu am cunostinte muzicale, ci si pentru ca nici macar ureche muzicala nu am.

Ignoranta este al doilea motiv pentru care ne comportam adesea necoresunzator, dar nu trebuie sa fim culpabilizati. Cum sa fii tras la raspundere pentru ca esti inapt sa faci ceva ce nu ai invatat? Mecanicul care iti repara masina, dar o face incorect si iti provoaca un accident costisitor, poate fi, totusi, o persoana acceptabila, desi nu este un bun mecanic. Daca nu a invatat sa repare tipul de masina in cauza, nu avem dreptul sa-l invinuim pentru ca a facut o treaba proasta. Sigur, l-am putea trage la raspundere pentru ca s-a angajat sa faca o treaba pentru care nu era pregatit. Dar a considera ca el este rau pentru ca este un mecanic prost sau pentru ca nu isi apreciaza corect propria pricepere, nu are nici o justificare.

In fine, al treilea motiv pentru care oameni actioneaza necorespunzator, dar nu trebuie invinuiti, il constituie tulburarile emotionale. In acest caz, persoana respectiva nu este lipsita de inteligenta sau indemanare si nu este nici ignoranta. Rezultatul insa este acelasi. Ea procedeaza gresit, desi sufera din aceasta cauza. Tipa la copiii sai de mii de ori pe zi, desi isi da seama, ca tine si ca mine, ca nu realizeaza nimic. O tortureaza pe sotia sa daca intarzie trei minute, cu toate ca stie ca prin gelozia lui, de fiecare data cand o acuza de infidelitate, o indeparteaza tot mai mult. Unei persoane tulburate emotional nu ii este de ajutor o comportare nevrotica. Daca i-ar fi de ajutor, nu s-ar comporta astfel. Tragedia intregii situatii rezida tocmai din faptul ca stie ca-si face rau siesi si celor pe care ii iubeste, dar nu se poate impiedica sa actioneze nesabuit. Pentru a o intelege nu trebuie sa-i aducem invinuiri, ci trebuie sa-i iertam comportarea nesabuita. Ca si ceilalti, nici ea nu ar dori sa se comporte astfel. Nu actioneaza asa pentru ca este rea, ci pentru ca asa a fost invatata.

…………

Tulburarile emotionale nu sunt generate de evenimente frustrante, ci de gandurile noastre asupra acestor frustrari. Potrivit ultimelor descoperiri psihologice noi ne suparam nu pentru ca ne confruntam cu situatii frustrante, ci pentru ca gandim cu suparare. Cu alte cuvinte, gandurile deprimante dau nastere la stari depresive, gandurile alarmiste te fac sa te simti temator, iar gandurile furioase si punitive determina sentimente de furie si de razbunare.

Daca cele de mai sus nu te-au convins pe deplin, tine seama de urmatoarele: odata ce ai ajuns la varsta gandirii rationale (ai depasit prima adolescenta), esti singura persoana care te poate supara. Incepand cu aceasta perioada a vietii, nimeni nu iti poate provoca depresia, gelozia, teama, furia sau, pur si simplu, orice al tip de tulburare. Tu insuti o faci, avand idei irationale care dau nastere sentimentelor amintite. Pentru a schimba aceste emotii nevrotice in sentimente sanatoase si nedureroase, trebuie sa abandonezi, in primul rand, acele idei care genereaza furia, depresia sau teama. De exemplu, daca nu crezi in stafii, este evident ca nu te temi de ele. Si daca nu crezi ca e ingrozitor sa nu obtii ce ti-ai dorit, nu vei putea fi niciodata furios pentru ca ai fost frustrat.

…………..

(…) Dar de ce ar trebui acestia sa inceteze a mai fi stupizi si sa se comporte ca niste intelepti? De ce nu s-ar comporta oamenii prosteste daca aceasta este dorinta lor, chiar daca ei isi dau seama tot timpul ca sunt nevrotici, totalmente stupizi si ca se distrug. Tu si cu mine nu avem dreptul sa insistam ca o alta persoana sa nu fumeze pentru ca se poate imbolnavi de cancer, nici sa interzicem altora sa devina alcoolici sau hoti. E absurd sa ne inchipuim asa ceva. Oamenii au dreptul fundamental sa faca alegeri proaste. E regretabil daca nu aleg bine, pentru ca, in cele din urma, ei sunt cei care vor suferi, dar, in acelasi timp, trebuie sa le recunoastem dreptul de a face o alegere stupida. Nici tu, nici eu nu suntem Dumnezeu si nu conducem Universul. Sa le ingaduim, deci, oamenilor sa fie ceea ce vor. Daca te ofenseaza, sau ma ofenseaza, sa nu consideram ca avem dreptul sa ne infurie actele lor prostesti. Sa-i lasam sa fie arestati si tinuti o perioada in afara societatii, sau sa-i invatam sa se comporte altfel. O poti face acordand oricui dreptul de a gresi. In acest fel nu te vei simti niciodata indreptatit sa te infurii.

…..

Succesiunea fazelor atunci cand te infurii:

 Faza intai: “Doresc ceva”

Faza a doua: “Nu am obtinur ceea ce am dorit si sunt frustrat…”

Faza a treia: “E ingrozitor ca nu am obtinut ceea ce am dorit…”

Faza a patra: “Nu trebuie sa ma frustrezi! Trebuie sa fie asa cum vreau eu!”

Faza a cincea: “Esti rau pentru ca ma frustrezi.”

Faza a sasea: “Oamenii rai trebuie pedepsiti.”

 

Aceste sase faze se pot cu usurinta comprima in doua: 1) doresc sa obtin ceva, si 2) trebuie sa obtin acest ceva.

 

……………..

Posibil dialog interior sanatos 🙂 :

 

El are dreptul sa-si aiba propriul punct de vedere. Oricine are dreptul sa greseasca. Nu este obligatoriu ca eu sa-mi impun optiunea mea. Nu este o nenorocire ca s-a legat de familia mea. Cuvintele nu ranesc.”

 

Altul 🙂  :

Fii atent, cineva incearca sa te enerveze. E destul de rau si atat. Cu siguranta nu vei atat de prost sa-ti faci singur ceea ce altul incearca sa-ti faca. Poate ca lui nu-i pasa de sentimentele mele, dar mie cu siguranta imi pasa. De aceea, ma voi sili sa-mi vorbesc fara manie, pe care o simt ca incepe sa puna stapanire pe mine. A avea o neplacere este una, situatia fiind adesea inevitabila, dar a-ti provoca singur o dubla neplacere este cu totul altceva.

 

Uneori este suficient sa te gandesti la durerea de cap provocata de situatie si la satisfactia pe care i-ai da-o cuiva aratand cat de mult te enerveaza.

 Sursa: Paul Hauck – Fii calm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s