Conversatii cu Dumnezeu I

Cu asta am ramas…

Dragostea nu este absenta unei emotii (ura, manie, desfrau, gelozie, avaritie), ci insumarea tuturor sentimentelor. Ea este suma totala. Totul adunat la un loc. Totul.

Astfel, pentru ca sufletul tau sa traiasca experienta dragostei perfecte, el trebuie sa traiasca experienta fiecarui sentiment uman.

Cum pot Eu sa am compasiune pentru ceea ce Eu nu inteleg? Cum pot Eu sa iert la altul ceea ce nu am trait niciodata Eu Insumi ca experienta? Si, astfel, noi vedem atat simplitatea, cat si maretia terifianta a calatoriei sufletului. In sfarsit intelegem ceea ce urmareste el:

Scopul sufletului uman este sa traiasca experienta a tot ceea ce exista, astfel incat el sa poata fi tot ceea ce exista.

Cum sa stiu catre ce se indreapta sufletul, daca el nu a fost niciodata nici in sus nici in jos, nici la dreapta nici la stanga. Cum poate sa-i fie cald, daca nu a cunoscut niciodata frigul; cum poate sa fie bun, daca neaga raul? Este absolut clar ca sufletul nu poate alege sa fie ceva, daca nu are din ce alege.

Pentru ca sufletul sa traiasca experienta grandorii sale, el trebuie sa stie ce inseamna grandoarea. Si asta nu poate s-o stie, daca in jurul lui nu exista decat grandoare.

Si, astfel, sufletul intelege ca grandoarea exista numai in spatiul a ceea ce nu este grandios. De aceea, sufletul nu condamna niciodata ceea ce nu e grandios, ci il binecuvanteaza, vazand in el o parte din el insusi care trebuie sa existe, pentru ca o alta parte din el insusi sa se manifeste.

Treaba sufletului este, desigur, sa va faca pe voi sa alegeti grandoarea, sa selectati ce-i mai bun din Cine Esti – fara sa condamnati ceea ce nu selectati .(…)

Voi faceti ceva si mai rau decat sa condamnati, pur si simplu cautati sa vatamati ceea ce nu alegeti. Incercati sa-l distrugeti. Daca exista o persoana, un loc sau un lucru cu care nu sunteti de acord, il atacati. Daca exista o religie care nu este conforma cu a voastra, o considerati gresita. Daca exista un gand care-l contrazice pe al vostru, il ridiculizati. Daca exista o idee diferita de a voastra, o respingeti.

Aici gresiti voi, deoarece creati numai o jumatate dintr-un univers. Si nu puteti nici macar sa intelegeti jumatatea voastra, atunci cand o respingeti, din pornire, pe cealalta.

……………………………………………..

Orice atac este o chemare dupa ajutor.

……………………………………………….

Vei face ca viata ta sa „porneasca”, clarificandu-ti in primul rand gandirea legata de ea. Gandeste-te la ce vrei sa fii, sa faci si sa ai. Gandeste-te la aceasta cat mai des, pana cand totul iti devine clar, iar in acel moment nu te mai gandi la nimic altceva. Nu-ti mai imagina nici o alta posibilitate. Elimina din constructiile tale mentale tot ceea ce inseamna ganduri negative. Alunga pesimismul. Renunta la indoieli. Respinge frica. Disciplineaza-ti mintea ca sa se fixeze numai pe gandul creator original.

Cand gandurile tale sunt clare si stabile, incepe sa le consideri ca adevaruri. Rosteste-le cu voce tare. Foloseste comanda importanta care da drumul fortei creatoare: eu sunt. Formuleaza catre ceilalti constructii continand: eu sunt. „Eu sunt” este cea mai puternica afirmatie creatoare din univers. Indiferent de ce gandesti, indiferent de ce spui, dupa cuvintele „eu sunt” se pun in miscare, se pornesc, vin catre tine experientele.

Universul nu cunoaste nici un alt mod de a actiona. Nu cunoaste nici un alt drum pe unde s-o apuce. Universul raspunde la „eu sunt” asa cum o face duhul din sticla.

……………………….

Cand te surprinzi avand ganduri negative, ganduri care neaga cea mai inalta idee despre ceva – gandeste din nou! Vreau sa faci acest lucru in adevaratul sens al cuvantului. Daca te gandesti ca esti deprimat, abatut, gandeste-te din nou. Daca te gandesti ca lumea este un loc rau, plin de evenimente negative, gandeste-te din nou. Daca te gandesti ca viata ta se prabuseste si ca nu mai ai nici o sansa sa o refaci, gandeste-te din nou.

Tu poti sa te antrenezi sa o faci. (Ia uita-te cat de bine te-ai antrenat sa nu o faci!)

…………………………………………….

Iluminarea inseamna a intelege ca nu ai unde sa mergi, ca nu ai nimic de facut si ca nu trebuie sa fii nimeni altcineva decat exact cel ce esti chiar acum.

………..

Bucuria Mea este in actul de creatie, nu in ceea ce urmeaza.

…………

Pasiunea este Dumnezeu care vrea sa te salute.

…………

A fi dragoste este a face ceva cu dragoste.

…………

Rostul vietii nu este sa ajungeti undeva, ci sa va dati seama ca deja sunteti acolo si ca ati fost din totdeauna. Sunteti din totdeauna si pentru totdeauna – in momentul creatiei pure.

De aceea, rostul vietii este sa creati – cine si ce sunteti – si apoi sa traiti aceasta experienta.

………

Vezi tu, suferinta nu are nici o legatura cu evenimentele, ci cu reactia omului fata de ele.

………………

Cei sfinti intr-adevar „sufera in tacere”, dar aceasta nu inseamna ca suferinta este buna. Cei ce studiaza la scoala Maestrilor sufera in tacere, deoarece ei inteleg ca suferinta nu este un drum al lui Dumnezeu, dar este un semn sigur ca mai e ceva de invatat despre calea lui Dumnezeu, mai e ceva de adus aminte.

Adevaratul Maestru nu sufera deloc in tacere, ci doar pare ca sufera fara sa se planga. Motivul pentru care adevaratul Maestru nu sufera ci, pur si simplu, traieste experienta unui set de imprejurari pe care voi le-ati numi de nesuportat.

Un Maestru practicant nu vorbeste despre suferinta; pur si simplu intelege clar puterea Cuvantului si alege, astfel, sa nu spuna nici o vorba despre aceasta.

Facem sa fie real lucrul caruia ii dam atentie.

Maestrul stie acest adevar. Maestrul se pune in situatia de a a lege ce anume hotaraste ca trebuie sa fie real.

Cu totii ati procedat la fel, din cand in cand. Nu exista nici unul printre voi care sa nu fi facut sa dispara o durere de cap, sau ca o vizita la dentist sa fie mai putin dureroasa, hotarand ca lucrurile sa se intample asa.

Un Maestru ia, pur si simplu, aceeasi decizie, dar despre lucruri mult mai importante.

…………….

Scopul unei relatii este de a decide ce parte din tine ai vrea „sa se arate”, nu ce parte din celalalt ai putea sa capturezi si sa pastrezi.

……………………

Totusi, scopul unei relatii nu este de a avea o alta persoana care sa te desavarseasca, ci de a avea pe cineva cu care sa impartasesti desavarsirea ta.

…………….

Relatiile sunt sacre, pentru ca ele ofera cea mai mare ocazie a vietii – de fapt singura ei ocazie – de a crea si de a produce experienta celei mai inalte conceptualizari a Sinelui vostru. Relatiile esueaza cand le vedeti ca pe cea mai inalta ocazie a vietii de a crea si a produce experienta celei mai inalte conceptualizari a celuilalt.

Lasati-o pe cealalta persoana din interiorul relatiei sa-si faca griji legate de Sine – ce face, ce este si ce are Sinele; ce vrea, cere si da Sinele; ce cauta, creeaza si traieste ca experienta Sinele – si intreaga relatie va servi inmod magnific atat scopului ei, cat si participantilor la ea!

Lasati fiecare persoana din interiorul relatiei sa-si faca griji, nu in legatura cu celalalt ci numai, numai, numai in legatura cu propriul sine.

Aceasta pare a fi o invatatura ciudata, deoarece vi s-a spus ca, intr-o relatie de cea mai inalta calitate, iti faci griji numai pentru celalalt. Adevar va spun Eu voua: o relatie esueaza din cauza concentrarii voastre asupra celuilalt – a obsesiei voastre pentru celalalt.

Cum este celalalt? Ce face celalalt? Ce are celalalt? Ce spune celalalt? Ce vrea? Ce cere? Ce gandeste? Ce spera? Ce planuieste?

Maestrul intelege ca nu conteaza ce este, face, are, spune, vrea, cere celalalt. Nu conteaza ce gandeste, spera, planuieste celalalt. Singurul lucru care conteaza este ce Esti tu fata de toate aceste lucruri. Cea mai iubitoare persoana este cea care se concentreaza in jurul propriului Sine.

………………….

Daca nu poti sa-ti iubesti propriu Sine, nu poti sa-l iubesti pe celalalt. Multi oameni fac greseala de a cauta dragostea de Sine prin dragostea pentru celalalt. Desigur, ei nu-si dau seama ca fac acest lucru. Nu este un efort constient. Se intampla doar in mintea lor, in profunzimea mintii lor. In ceea ce numiti voi subconstient. Ei gandesc: „ daca eu ii voi iubi pe ceilalti, si ei ma vor iubi. Atunci eu voi fi demn de a fi iubit si ma pot iubi”.

Reversul este ca atat de multi oameni se urasc pe ei insisi deoarece simt ca nu exista nimeni care sa-i iubeasca. Aceasta este o boala – este atunci cand oameni sunt „bolnavi de dragoste” – deoarece adevarul este ca alti oameni ii iubesc cu adevarat, dar acest lucru nu conteaza. Indiferent de cat de multi oameni isi manifesta dragostea pentru ei, lor nu le este destul.

Mai intai, ei nu te cred. Cred ca incerci sa-i manipulezi – incerci sa obtii ceva de la ei. (Cum ai putea sa-i iubesti pentru ce sunt ei cu adevarat? Nu, trebuie sa fie o greseala. Precis ca vrei ceva! Dar oare ce vrei?)

Ei stau si incearca sa-si dea seama cum ar fi posibil ca cineva sa-i iubeasca cu adevarat. Asa ca nu te cred si pornesc o campanie ca sa te faca sa o dovedesti. Trebuie sa dovedesti ca iubesti. Pentru a face aceasta, e posibil ca ei sa-ti ceara sa incepi sa-ti schimbi comportamentul.

In al doilea rand, daca ei ajung in cele din urma intr-un loc unde pot sa creada ca tu iubesti, incep imediat sa-si faca griji in legatura cu cat timp vor fi in stare sa-ti pastreze dragostea. Asa ca, pentru a nu pierde dragostea ta, ei incep sa schimbe comportamentul lor.

Astfel, doi oameni, literalmente de pierd pe ei insisi intr-o relatie. Intra in aceasta relatie, sperand sa se gaseasca pe ei insisi si se pierd.

Pierderea Sinelui intr-o relatie este cea care provoaca mare parte din amaraciune intr-un cuplu.

Doi oameni se unesc intr-un parteneriat sperand ca intregul va fi mai mare decat suma partilor si descopera ca este mai mic. Ei se simt mai putin decat cand erau singuri.

Deoarece ei realmente sunt „mai putin”, au renuntat la mare parte din ceea ce sunt pentru a fi – si a ramane – in relatie.

Nu s-a dorit niciodata ca relatiile sa fie intelese in acest mod. Si, totusi, in felul acesta sunt ele traite ca experienta de catre mai multi oameni decat ti-ai putea inchipui vreodata.

………..

Adevaratii Maestrii sunt aceia care au ales sa-si castige viata, mai curand decat existenta.

……….

Nu poti sa ai ceea ce vrei, dar poti sa traiesti experienta a orice ai.

………………..

Actiunile trupului au ca scop reflectarea unei stari de a fi si nu incercarea de a atinge o stare de a fi.

Daca urmam ordinea fireasca a lucrurilor, nimeni nu face nimic pentru ca sa fie fericit – suntem fericiti si de aceea facem ceva.

Nimeni nu face ceva pentru ca sa fie plin de compasiune; suntem plini de compasiune si de aceea actionam intr-un anumit fel.

Decizia sufletului precede actiunea corpului – in cazul unei persoane foarte constiente.

Sursa: Neale Donald Walsch – Conversatii cu Dumnezeu, vol 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s