Osho – vagabondul cultivat ;)

 

Eu am viziunea unei triade : stiinta, religie, arta. Sunt dimensiuni foarte diferite, vorbesc limbi diferite, se contrazic una pe alta, la suprafata nu concorda; numai o viziune profunda le poate suprapune si poate face din ele o sinteza.

…………………….

(…) Daca saream cu picioarele in apa, o murdaream din nou. Daca sar in minte, se creeaza zgomot si toate problemele se ridica la suprafata. Pe marginea izvorului am invatat o tehnica. Acum stau la fel, pe marginea mintii mele, privind toate frunzele, murdariile, durerile, ranile, amintirile, dorintele. Fara sa ma identific, stau de-o parte si astept momentul cand totul se limpezeste. Acest lucru se intampla de la sine, pentru ca atunci cand stai pe marginea mintii tale, nu o mai alimentezi cu energie. Aceasta este adevarata meditatie. Meditatia este arta transcendentei.

…………

Mintea este circumferinta ta, nu centrul tau.

…………..

Trebuie sa stai intr-o asemenea liniste incat iarba sa creasca singura. Daca nu poti sa stai destul de linistit, o vei deranja.

…………….

Acestea sunt polaritatile vietii, meditatia si iubirea, polaritatile ultime. Toata viata e plina de polaritati: pozitiv si negativ, nastere si moarte, barbat si femeie, noapte si zi, vara si iarna. Toata viata e plina de poli opusi, dar complementari. Ei se ajuta, se sprijina.

Sunt ca si caramizile dintr-o arcada, aranjate una contra celeilalte. Daca n-ar fi asa, arcada nu ar putea sta in picioare. Puterea ei depinde numai de aranjarea caramizilor, una contra celeilalte.

Aceasta este polaritatea suprema: meditatia este arta de a fi singur, iar iubirea este arta de a fi impreuna. Omul total este acela care le cunoaste pe amandoua si care se misca de la una la alta cu usurinta. La fel ca si inspiratia si expiratia, una dupa alta, fara nici o dificultate. Sunt opuse,  inspiratia e un proces, expiratia e alt proces, opus. Dar o inspiratie si o expiratie fac o respiratie completa.

In meditatie inspiri, in iubire expiri. Iubirea si meditatia impreuna fac respiratia ta completa, intreaga, unitara.

……………………………

Terapie meditativa:

-o saptamana ras

-o saptamana plans

-o saptamana de observare tacuta.

………………………………

 Eu afirm ca Zen este singura religie vie pentru ca nu este o religie, ci o stare de religiozitate. Nu are dogme, nu depinde de nici n fondator. Nu are un trecut, de fapt nu are ce sa va invete. Acesta este cel mai ciudat lucru din istoria omenirii, pentru ca se bucura in gol, infloreste in nimc. Se implineste in inocenta, in necunoastere. Nu face diferenta intre sacru si monden. Pentru Zen, tot ce exista e sacru.

 Sursa: Osho – Autobiografia unui mistic nonconformist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s