Osho – Maturitatea – responsabilitatea de a fi tu insuti

Vad ca nu intamplator am citit aceasta carte acum cateva zile. Aseara am realizat ca este timpul sa-mi asum responsabilitatea… responsabilitatea de a fi eu insami… si de a da mai departe. Felicitari omuletzilor responsabili impreuna cu care am transpirat aseara! 😛

Calatoria creeaza telul. Telul nu e sa stai acolo la capatul calatoriei, calatoria creeaza telul pas cu pas. Calatoria este telul. Calatoria si telul nu sunt doua lucruri distincte. Scopul si mijloacele nu sunt doua lucruri separate. Scopul e raspandit de-a lungul intregului drum; toate mijloacele contin in ele scopul.

Sa nu ratezi niciun prilej de a trai, de a fi viu, de a fi responsabil, de a te angaja, de a te implica. Sa nu fii las. Infrunta viata, ia-te la trantacu ea. Si apoi, incetul cu incetul, ceva in tine se va cristaliza. Da, lucrul asta ia timp. S-ar putea ca atunci cand ajungi la capatul drumului parul sa-ti fi cazut si sa tremuri din toate incheieturile, dar toate astea nu conteaza deloc, pentru ca o data ce ai ajuns sa fii real,  nu mai poti fi ireal – lucrul asta dureaza vesnic. Insa l-ai castigat. Da-mi voie sa repet: in viata nu obtii nimic gratis. Si chiar daca ai obtine, ar fi inutil. Trebuie sa platesti, si cu cat platesti mai mult, cu atat ai mai mult de castigat. Daca poti sa-ti risti toata viata pentru iubire, mare va fi realizarea ta. Iubirea te va trimite inapoi la tine; ea iti va oferi cateva crampeie din meditatie. Dupa ce vei fi intrezarit acele crampeie, in tine se va naste o mare dorinta de a ajunge la starea pe care ai intuit-o in acele crampeie, de a trai vesnic. Iubirea iti da gustul meditatiei.

O experienta orgasmica nascuta din iubire este prima experienta a starii de samadhi, a extazului. O data ce ai gustat extazul, nu te mai multumesti cu lucruri lumesti. Sacrul a patruns in tine, a ajuns la inima ta. Dumnezeu ti-a atins inima, i-ai simtit atingerea. Acum ai vrea sa traiesti vesnic in acea clipa, ai vrea ca acel moment sa fie intreaga ta viata, ai sa fii nemultumit.

Pe de o parte, iubirea iti va da o mare bucurie, iar pe de alta parte, setea de bucuria eterna.

…………………

Ca sa fii ca un copil, trebuie sa ai aceste trei calitati: calitatea de a fi total, calitatea de a ramane ignorant in ciuda cunoasterii acumulate si calitatea de a avea incredere.

……………………

Alt barbat, Clement din Alexandria, scria: „Fiecare femeie ar trebui sa fie coplesita de rusine la gandul ca e femeie, pentru ca femeia este usa spre iad”.

Oamenii de genul asta m-au mirat mereu. Daca femeia este usa spre iad, atunci nicio femeie nu poate sa intre in iad – usa in sine nu poate sa intre. Barbatul intra in iad pe usa care e femeia, in regula – dar cum ramane cu femeia? Femeia trebuie sa fie in rai, fireste! Si cum ramane cu barbatul? Daca femeia e usa spre iad, cum e cu barbatul? – pentru ca scripturile au fost scrise de barbati, si toti acesti sfinti au fost barbati. De fapt, femeile n-au fost nicicand atat de nevropate; de asta nu se aude de femei sfinte. Ele sunt mai normale, mai cu picioarele pe pamant. Nu sunt atat de proaste cum s-au dovedit a fi barbatii. Sunt mai echilibrate, mai adanc inradacinate in pamant, mai centrate. De aceea nu se aude de multe femei care sa semene cu Clement din Alexandria. Nicio femeie n-a spus vreodata ca barbatul este usa spre iad. (…) Dimpotriva, Meera a spus ca iubirea este usa spre Dumnezeu.

Sursa: Osho – Maturitatea – responsabilitatea de a fi tu insuti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s