Invatare

Am dat peste un articol al Elisabetei Stanciulescu despre invatare, articol care mi-a retinut atentia de la prima propozitie :

Cel dintâi secret al succesului în învăţare e o atitudine.

Descopar pe zi ce trece ca invatarea se invata, ca poate fi facuta cu drag si cu atitudinea de copil curios si jucaus, ca te poti pune in starea mentala necesara, ca nu depinde de varsta… insa totul porneste, intr-adevar, de la atitudine.

Pentru mult mai puţini verbul “a învăţa” se conjugă la persoana întâi, diateza activă: eu învăţ, e munca mea, responsabilitatea mea să identific, să caut informaţia relevantă pentru mine, să o prelucrez în funcţie de interesele mele, să o aplic la situaţiile concrete ale vieţii şi muncii mele etc.

(…)E munca mea, responsabilitatea mea să “traduc” şi să integrez în sistemul meu de referinţă, în structurile mele interioare, ce spune celălalt şi eventual să creez idei noi. Un curs, o conferinţă, o sesiune de coaching, o carte, ori un articol este o platformă de plecare, o sursă de inspiraţie, un proces de însămânţare, nu o sumă de reţete de acţiune sau un platou cu fructe gata coapte. Ce seminţe aruncă celălalt e problema lui, cum cultiv eu seminţele acelea în solul meu e problema mea. Dacă într-o interacţiune de acest tip EU nu am produs nimic valoros pentru mine, înseamnă că mai am de lucrat la capacitatea mea de învăţare!

(…)Poţi să ai acces la informaţii de ultimă oră, la profesori, traineri, conferenţiari, mentori, consilieri, coachi, terapeuţi geniali, dacă tu însuţi / însăţi nu faci niciun efort ca să exploatezi resursele de învăţare la îndemână, nu înveţi mare lucru. şi invers, poţi să înveţi enorm dintr-o carte, un curs sau o conferinţă mediocre, dacă ştii cum să storci din ele tot ce îţi poate fi de folos.

Aici gasiti articolul in intregime.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s