Cine suntem – Dan Puric

Vedeti, viteza asta e naucitoare. Mi-a spus un scriitor german, dupa ce a vazut spectacolul cu Toujours l’amour, un lucru remarcabil. Am intrebat: “Ce parere aveti?”. “Nu pot sa-ti spun dintr-o data”.”De ce?” “Ma simt ca indienii aia, pe care i-au dus cowboy-ii americani cu trenul. Au luat niste sefi de trib, i-au dat jos de pe cai si i-au dus cu trenul cu o viteza de 50 km la ora. I-au dat jos si le-au zis: haideti acum pe cai din nou. Si indienii, neincrezatori, au zis: nu, nu! De ce? Asteptam sa ne vina sufletul”.

Eu merg pe cal.

……………….

Nu caut, gasesc. (Picasso)

…………………………….

Fericirea adevarata este, dupa unii care zic “a trai pentru a avea”, bogatia. Sunt oameni care sunt fericiti daca au vile, jeep-uri, masini. Nu-i pacat in “a avea”. Un preot spunea ca “banul e o funie, care te poate cobori in iad sau urca in rai, depinde ce faci cu ea”. Sunt oameni bogati care sunt minunati, care ajuta, care dau, sunt bogati care sunt la a patra, la a cincia generatie. Oamenii care au un capital autentic nu trebuie acuzati. Ii acuzi pe cei cu bogatii spontanee, din astea care s-au facut dupa ’89. (…)

Altii spun: “a trai pentru a fi”. Si asta e un lucru important, pentru ca trebuie sa fii in viata asta, sa ai o anumita atitudine. Crestinul spune un lucru extraordinar, care sare din sistemul de referinta curent. El spune : “ a trai pentru a invia”; ceea ce n-are legatura nici cu “a fi”, nici cu “a avea” ; tine de transcendenta. A invia inseamna sa traiesti cu o bucurie nespusa pe aceasta lume, sa te bucuri zilnic de paharul plin cu apa pe care ti l-a dat Dumnezeu, sa te bucuri de creatia asta, pe care a facut-o Dumnezeu cu tine, si sa retraiesti din punctul acesta de vedere tot ceea ce-ti da Dumnezeu. Este o bucurie normala a firii. Lucrul acesta se obtine foarte greu, pentru ca lumea cade in “a avea”, in realizare. “A invia” nu exclude pe “a avea”, nu exclude pe “ a fi”. “A invia” inseamna a redirectiona toate aceste lucruri in sensul vietii tale; adica, sa stii ca esti trecator pe acest pamant si, din perspectiva acestui lucru, esti mai putin obraznic, mai putin indraznet, nu faci rau, pentru ca tu ai o vulnerabilitate, ai un pasaj catre alte lucruri.

………..

Numai oamenii fara Dumnezeu se simt singuri. Imi aduc aminte de o vorba nemaipomenita. Meister Eckhart, unul dintre marii mistici ai Europei Occidentale a secolului al XIII-lea, se spune ca statea singur sub un copac. Si a venit la el un discipol si l-a intrebat: “Maestre, de ce stati singur?”. Iar el i-a raspuns: “ Nu eram singur, dar acum sunt”.

……………………

Mai presus de fire….

……………………

R Turcescu:  Aici apare un paradox, nu cred ca exista om intaraasta care sa nu aiba un proiect pe termen scurt sau chiar pe termen lung. De la cele care sunt cat se poate de pragmatice, pana la cele legate de viata lui. In spatiul personal, ca sa zicem asa, proiectul exista. De ce nu exista proiectul in momentul in care oamenii ies dincolo de spatiul personal?

D Puric.: Pentru ca exista o mare inhibitie si proiectele noastre, de regula, sunt proiecte de supravietuitor. Proiectele noastre sunt:  cum sa ma strecor, cum sa am un frigider plin, cum sa am o masina. Din zodia supravietuirii noi nu iesim. Noi nu avem proiecte, sa zicem, de luptator sau de marturisitor, pentru ca nu mai risca nimeni. Natiunea asta a fost vlaguita si este inhibata de doi factori, la ora actuala: de inertia premeditata a clasei politice, care intretine aceasta stare, care sa te inhibe in proiect, si de bombardamentul care vine din afara.

Exista o verticala crestina, ierarhica, in care valorile sunt puse pe verticala. Comunistii n-au facut altceva decat sa intoarca aceasta verticala cu capul in jos si sa puna nonvalorile in fruntea tarii, si valorile in puscarie. Ceea ce traim noi acum este asezarea pe orizontala, este coabitarea nonvaloare-valoare.

………………

Sa va fereasca Dumnezeu sa nu va regasiti in tacere. Atunci suntem pierduti! Poporul roman are ascendentul tacerii. Deci, noi vorbim tacand! Este un lucru uluitor, neamul asta are o virtute nemaipomenita, taci si spui. Taci si spui nu e mutenie, nu este infirmitate fiziologica, este atitudine, este limbaj. S-ar putea ca, din tacerea aceasta, sa iasa lucruri foarte bune.

………………..

Curata campul, ca sa aiba loc sa aterizeze ingerii. (Nichita Stanescu)

……………..

Înbeznare

………….

Decesul fals al comunismului trebuie vazut cu ochiul gorjeanului caruia i-a murit nevasta. Necaz mare, i-a facut omul cosciug si a dus-o la groapa. Si cand a ajuns la cimitir, cosciugul s-a lovit de un stalp si ea s-a trezit. Era in moarte clinica. S-au speriat toti, au fugit acasa innebuniti, a venit femeia acasa, au coabitat, iar dupa 2 ani, a murit. De data asta chiar a murit, nu era in moarte clinica. Si, din nou, inmormantare, din nou cosciug…Numai ca, ajunsi la cimitir, gorjeanul zice: “Va rog sa ocoliti stalpul!”.

Daca aveti inteligenta gorjeanului, sa spuneti: bine, mai, ati murit in 1989, dar ocoliti stalpul, va rugam mult!

……

Occidentul are probleme, iar Rasaritul, taine. (Gabriel Marcel)

…………..

Respectul fata de taina nu inseamna paralizia cunoasterii, ci o alta cunoastere.

Sursa: Dan Puric – Cine suntem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s