Sadhana

Eul nostru il putem privi in doua forme de infatisare, deosebite. Vedem eul care se imprastie in lung si-n lat si eul care creste-n sus peste sine si cu aceasta isi descopera propriul inteles. Cand se imprastie, incearca sa castige in intindere; el vrea sa agoniseasca totul pentru sine si bunurile pe care le-a ingramadit trebuie sa serveasca de piedestal. Dar, cand isi descopera adevarata natura, jertfeste tot ce are si prin aceasta ajunge la desavarsire, cum floarea, care a inflorit din mugure, isi lasa toata dulceata sa curga din cupa frumusetii sale.

Cata vreme lampa nu-i aprinsa, isi tine uleiul inchis si-l pazeste sa nu se piarda nici o picatura. Si sta astfel singura in zgarcenia ei, izolata de toate lucrurile dimprejur. De indata ce s-a aprins, si-a gasit sensul, legatura dintre ea si celelalte lucruri, de departe si de aproape, se stabileste si bucuroasa isi jertfeste provizia de ulei ca sa hraneasca flacara.

O asemenea lampa e eul nostru. Cata vreme isi pastreaza avar bunurile, e intunect si lucreaza impotriva scopului sau adevarat. Indata  ce se lumineaza, isi uita de sine, tine lumina sus si-I hraneste flacara cu tot ce are el; astfel isi descopera adevarata fiinta. Aceasta revelatie este libertatea pe care o predica Buddha. El sfatuia lampa sa-si sacrifice uleiul. Dar a-l varsa fara scop ar insemna sa faci intunericul mai intunecat si mai desert; acesta n-a fost gandul lui; lampa trebuie sa-si dea luminii uleiul si astfel sa-si indeplineasca scopul. Aceasta este liberare. Calea pe care Buddha a aratat-o, n-a fost numai un exercitiu de lepadare de sine, ci raspandirea iubirii. Si acesta este adevaratul inteles al invataturii lui.

Dupa ce am cunoscut ca la nirvana, predicata de Buddha, ajungem prin iubire, suntem siguri ca nirvana este piscul cel mai inalt al iubirii. Caci iubirea isi are scopul in sine. Pentru toate cele, intrebam de ce? Si cerem un temei. Dar, cand zicem iubesc, nici o intrebare nu-si mai are rost; totodata s-a dat si raspunsul definitiv.

Sursa: Rabindranath Tagore – Sadhana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s