Cartuci!!!

Cum patrunde spiritul in lume? Pe ce canale o idee aparuta in intimitatea mintii cuiva ajunge sa cuprinda lumea – sa o inalte sau sa o distruga? De aici miracolul cartilor: cum pot ele, cu inaparenta lor, sa ne mute din locul in care suntem? ……………………………………………………………………………………

Senzatia ca, o data intrate in lume, cartile lucreaza in clandestinitate . Lor li se potriveste felul in care Hamlet vorbeste despre fantoma tatalui sau: old mole, “cartita batrana”. Ea scoate la lumina intr-un tarziu rezultatul faptei sale desfasurate intr-o regiune a lumii pe care noi nu o cunoastem. De aceea autorii sunt agentii cei mai secreti ai lumii: nu e limpede nici cum actioneaza ei, nici asupra cui, nici ce rezultate dau; si nici macar nu e limpede ca ceea ce se intampla in lume e rezultatul nemijlocit al faptei lor. Sigur este doar ca, ascunsi de ochii lumii sau uitati, ei lucreaza pe termen lung. …………………………………………………………………………………………….

Privite, cartile par nespus de sfioase. Ele nu vin niciodata spre tine. Ca intr-o medievala iubire, tu trebuie, intotdeauna, sa le cauti si sa te duci catre ele. Fiinta lor este asteptare pura. Le va deschide cineva pentru a le face, astfel, sa inceapa sa fie? ………………………………………………………………………………………..

Ii e totuna unei carti in ce imprejurari va fi deschisa: intr-o biblioteca, intr-o chilie, pe masa de studiu de acasa, in pat, in tramvai, sub un felinar, in tren. Important este ca ea sa fie citita – si, astfel, sa fie mantuita de aparenta de simplu obiect ratacit printre alte obiecte. Pentru ca oricat de aratoasa ar fi, cartea nu exista inca in simpla ei materialitate. Ea nu este un obiect, ci un obiect de citit si, astfel, singurul corp spiritual existent pe lume. ……………………………………………………………………………………

Definitii ale cartii. De ce citim?

Justificarea igienica (Noica) – Pentru ca nu numai trupul, ci si spiritul poate fi “nespalat”, cititul este un mijloc de a-ti face toaleta in ordinea spiritului. Cartea ca element central in igiena mentala. Spiritul are si el nevoie de o dieta; el “arata” dupa cum il hranesti. Cum poti sa te indobitocesti necitind.

Citim pentru ca suntem fiinte de interval – Tutea: “In afara de carti nu traiesc decat dobitoacele si sfintii: unele pentru ca nu au ratiune, ceilalti pentru ca o au intr-o prea mare masura ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de constiinta.” Cand ne reprezentam spiritul pur cu ajutorul undei si al luminii, noi continuam sa facem apel la “corporalitate”, fiind de fapt incapabili sa intelegem instantaneitatea comunicarii intr-un sistem in care corpul nu exista . Privit de la acest nivel, cuvantul – scris si vorbit – este o reparatie ingenioasa a starii de dizgratie (dar bolovanos si caznit, daca e comparat cu locul de unde am cazut), iar cartile, in raport cu comunicarea divina, nu sunt decat carje improvizate in mersul catre un absolut iesit din raza nemijlocirii.

Principiul dez-departarii – “Cartea e unn mijloc de a sta de vorba cu departele tau” (Noica). – “Cartile sunt scrisori mai groase scrise prietenilor” (Jean Paul).

……………………………………………………………………………………….

Umanismul se bazeaza pe:

1. Ideea ca spiritul poate fi cultivat (instructie, pedagogie, paidee, educatie etc.)

2. Ideea ca spiritul poate fi depozitat. Metoda de depozitare a spiritului e cartea. “Depozitul de spirit” se numeste biblioteca.

 3. Ideea ca edificiul uman depinde de calitatea caramizii din care e construit. Lumea poate fi deci schimbata prin modelarea spiritului, prin “iluminarea” lui, asadar prin carti.

 ………………………………………………………………………………………………….

Sa vorbesti despre o carte ca despre o fiinta vie. Altminteri cum ai putea-o iubi? In fond, ganditi-va ce se intampla cu cartile: le dorim, le avem, ne bucuram de ele, ne plictisesc, le parasim, le regasim, ne pierdem in ele, le ingropam numele in adancul nostru si, daca e nevoie, il uitam. Nu asa arata toate iubirile noastre?

Sursa : Gabriel Liiceanu – Declaratie de iubire

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s