Foloseste timpul ca pe o arma…

Ideea ca “timpul inseamna bani” s-a dezvoltat in Europa in urma revolutiei industriale, cand intreprinzatorii au inceput sa-si infiinteze firme care sa le aduca profit si lumea a inceput sa munceasca pentru salariu. Insa, cu mult inainte de acea epoca, occidentalii cu gandirea liniara priveau timpul ca pe ceva ce se intindea in fata lor mai mult sau mai putin ca o linie dreapta, ca pe ceva ce putea fi masurat in secunde, minute, ore, zile, si care daca nu era folosit era irosit.

In comparatie cu ei, japonezii traditionali vedeau timpul ca pe un cerc. Toate lucrurile vin si pleaca, si nu sunt masurate de un ceas care bate secundele, minutele si orele, ci de anotimpuri si de alte cicluri ale naturii. In loc sa incerce sa faca mai multe lucruri mai repede, japonezii erau mai inclinati sa incetineasca lucrurile si sa le faca mai bine.

Ca rezultat, japonezii incorporeaza “spatii” sau “goluri de timp” in toate proiectele in care se implica, mai ales in afaceri si in negocierile politice. Acestea le ofera ambelor parti timp sa se odihneasca, sa-si limpezeasca, sa-si intareasca si sa-si reafirme pozitiile. In general, aceste goluri de timp nu sunt planificate si nici macar recunoscute ca atare. Sunt de la sine intelese, pentru ca fac parte din cultura.

Dat fiind ca japonezii privesc timpul in alt fel decat occidentalii, nu considera ca golurile de timp, numite in japoneza “ma”, ar fi “goale”. Ei le privesc ca pe o parte a procesului de comunicare, de negociere si de ajungere la un consens. Sau ele pot fi folosite ca tactica pentru amanarea sau blocarea unei propuneri sau a unui proiect.

 

sursa: Boye Lafayette de Mente – Strategiile samurailor-cele 42 de secrete din “Cartea celor cinci cercuri” de MUSASHI

One thought on “Foloseste timpul ca pe o arma…”

  1. foarte inspirational blogul tau. L-am gasit acum intr-un moment in care aveam foarte mare nevoie sa citesc ce ai adunat tu aici. Iti multumesc pe aceasta cale; o sa mai revin cu mare drag. Imi plac mult cartile si citatele despre self improvment. Numai bine iti doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s