Maya si nonatasamentul

Dupa ce mi-a descris Maya din prisma mai multor filosofii, el mi-a zis: “Atunci cand ne devotam mintea, energia si toare resursele pe care le avem pentru a crede in ceea ce nu exista, dar care pare a exista, aceasta este Maya. Sa nu te preocupe niciodata raul, pacatele, ignoranta sau Maya, pentru ca aceasta iti va induce o stare de neliniste, de stres. Chiar fiinte intelepte pierd o mare parte din timp pentru a invinovatii pe altii de lipsa lor de progres spiritual. Aceasta lume este caracterizata de lipsa de onestitate, sinceritate, credinta. Noi ne proiectam slabiciunile noastre asupra altora si suntem convinsi ca lumea exterioara este sursa obstacolelor noastre.”

Maestrul mi-a mai spus ca pentru a transcende Maya trebuie sa practic nonatasamentul si sa urmaresc sa fiu in permanenta cat mai constient. El mi-a zis : “Cea mai puternica inlantuire este creata de atasament. Aceasta este ceea ce ne face sa fim slabi, ignoranti si lipsiti de posibilitatea de a cunoaste realitatea absoluta. Maya este iluzia si isi are radacinile in atasament. Cand suntem atasati de ceva sau dorim sa obtinem un anumit lucru, acest atasament devine o sursa de iluzii pentru noi.”

Cei care se rup de atasamente si care si-au directionat dorintele catre cresterea spirituala sunt eliberati de inlantuirile Maya-ei, a iluziei. Cu cat suntem mai putin atasati, cu atat suntem mai puternici. Cu cat suntem mai puternici, cu atat suntem mai aproape in indeplinirea telului. Nonatasamentul impreuna cu o constientizare constanta a realitatii absolute, sunt asemanatoare celor doua aripi ale unei pasari; cu ajutorul lor, aspirantul poate zbura din planul efemerului in planul nemuririi. Cei care nu permit iluziei sa le reteze aripile, doar acestia pot atinge perfectiunea. Foarte multe fiinte confunda atasamentul cu iubirea, dar datorita atasamentului devii egoist, urmarind placerea proprie si folosesti gresit cuvantul dragoste, devii posesiv si urmaresti sa obtii obiectele placerilor tale. Atasamentul creeaza inlantuire, in timp ce dragostea creeaza libertate. Cand yoghinii vorbesc de nonatasament ei nu se refera la indiferenta. Nu trebuiesc confundate aceste doua notiuni. Ei ii invata pe ceilalti cum sa iubeasca pe cei din jurul lor intr-un mod autentic, neegoist. Nonatasamentul inteles corect inseamna dragoste. Nonatasamentul sau dragostea poate fi practicata de cei care traiesc in aceasta lume, cat si de cei care au renuntat la ea. Iluzia este creata de noi insine.

 

Sursa : Swami Atmananda – Relatarile unui discipol despre maestrii spirituali din Himalaya

4 thoughts on “Maya si nonatasamentul”

  1. In carte, maestrul spune ca reusesti asta prin practicarea nonatasamentului si prin urmarirea in permanenta de a fi cat mai constient.
    Senseiul nostru probabil ca ar raspunde mai poetic : prin a fi aici si acum.
    Eu as spune sa iei egoul de gat, sa-l dai de pereti si vezi ce ramane…dar mno, putina iubire cred ca transforma iluzia in mister, si misterul nu trebuie neaparat dezbracat sau ucis…tu ce crezi, frumoaso?

  2. wow! Incredibil textul. Ma simt mai bogata spiritual dupa ce l-am citit 😀
    in timp ce citeam ma gandeam ca nonatasamentul se refera la a fi indiferent, lucru cu care nu as fi fost de acord. Ma bucur insa ca mai tarziu in text s-a lamurit aspectul acesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s