Centrarea III

Scopul centrarii : a fi aici, acum

Ati mancat vreodata ceva deosebit, somptuos, intr-un restaurant special, dar nu i-ati simtit aroma din cauza faptului ca erati preocupat? Sau ati fost vreodata in compania cuiva, gandindu-va de fapt la altcineva? Sau, intr-o vacanta, ati alergat cumva tot timpul dintr-un loc in altul, incercand sa vedeti si sa faceti tot ce se poate intr-o noua tara, fara sa mai puteti sa va bucurati de peisaje? In aceste situatii, nu erati prezent in momentul respectiv.

Scopul centrarii este sa creeze o integrare elevata a mintii, corpului si spiritului, aici si acum, schimband prin aceasta, in mod constient, starea noastra fragmentata. Ca si in Zen, idealul nostru este sa cream o stare constienta de intensitate plina de pace, in acel moment. In loc sa ne necajim din cauza unor lucruri din trecut, pe care oricum nu le putem schimba, sau sa fim obsedati de viitor, care poate fi diferit de ceea ce ne imaginam sau ne temem, ne reeducam pe noi insine, pentru a fi intr-o stare sporita de constiinta, astfel incat sa ne putem bucura de momentul prezent. Cu alte cuvinte, ne oprim si mirosim trandafirii.

Chiar daca ne simtim obositi fizic sau emotional, putem modifica efectiv starea noastra mentala sua trupeasca prin centrare. Invatand sa ne centram, evitam sa ne simtim victimizati de problemele personale sau globale, care ne asalteaza zilnic, pentru ca incetam astfel sa fim obsedati de ele si sa avem reactii exagerate. Suntem, de asemenea, mai capabili sa ne confruntam, cu gratie si eficienta, cu provocarile necunoscute pe care viata ni le pune in fata in fiecare moment.

Cand ne centram, ne umplem cu putere. Pentru ca unitatea este forta, energiile in mod normal fragmentate si conflictuale ale mintii, corpului si emotiilor noastre, opereaza impreuna sinergic. De aceea, stapanind abilitatea de centrare, avem capacitatea de a ne determina propria noastra sanatate si stare de bine, atingand o forma maxima mentala si fizica. Cand suntem centrati, traim la nivelul nostru optim. Mental, suntem calmi si alerti. Fizic, suntem relaxati si pregatiti. Manifestam o atitudine spirituala vibranta.

Centrarea nu este totusi un panaceu universal care ne rezolva automat toate problemele. Mai degraba, cu ajutorul centrarii, invatam sa raspundem provocarilor vietii de pe pozitia unei performante maxime, lipsite de disperare neajutorata, apatie letargica, emotii obsedante sau perceptii distorsionate. Cu timpul, ne dezvoltam reactii noi si creative in fata relatiilor personale si stresului atotprezent al vietii.

Cand suntem centrati, avem impresia ca ne inunda valuri de energie, ca din noi emana incredere si in general ne simtim bine in pielea noastra. In aceasta stare, avem tendinta de a ne misca cu o usurinta reala printre ceilalti si de a-i trata pe oameni altfel decat atunci cand aveam putina energie sau ne lipsea increderea in noi insine sau constiinta propriei valori. Oamenii sunt atrasi in mod natural de cei care sunt centrati. De aceea, in timp ce muncim sa ne schimbam pe noi insine, schimbam in mod indirect si relatiile noastre cu ceilalti.

Vezi si :

Centrarea I

Centrarea II

One thought on “Centrarea III”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s