Centrarea II

Centrarea este prezenta totala a fiintei

Se considera ca suntem centrati atunci cand fiinta noastra unificata este cufundata in prezent, fiind in acelasi timp in armonie cu mediul inconjurator. Cu toate ca cineva poate sa fie priceput in meseria sa, pentru a fi cu adevarat centrat, el sau ea trebuie sa actioneze in concordanta cu mediul. A picta un tablou frumos, dar nu a fi constient totodata ca a luat foc casa, inseamna a nu fi centrat. Asa cum concentrarea reprezinta relatia armonioasa  dintre personalitatea interioara (emotii, ganduri) si cea exterioara (actiuni si comportament), ea reprezinta totodata si relatia dintre sine si mediul inconjurator. Ganditi-va la un schior olimpic ce coboara de pe panta unui munte sau la un calaret ce participa la un concert electrizant; ambii sunt total prezenti si sincronizati cu ceea ce se intampla in jurul lor. Este ca si cum schiorul si muntele ar fi una, sau cantaretul ar fi una cu trupa lui si cu publicul. Centrarea nu este reprezentata de un individ izolat, chiar daca acesta este echilibrat, ci de un ins echilibrat ce actioneaza in concordanta cu lumea inconjuratoare. Centrarea este totala prezenta a unui individ unificat prin constiinta sa.

Centrare si echilibru

Cu toate ca sunt cu siguranta inrudite, conceptele de echilibrare si centrare nu sunt chiar identice. Putem fi echilibrati fizic, si totusi sa nu fim centrati daca gandurile noastre ratacesc, sau daca emotiile noastre sunt instabile. Daca ne hranim copilul – actiune fizica – in timp ce, in plan mental, suntem preocupati de o tranzactie in afaceri, nu suntem centrati.

Pe de alta parte, putem fi echilibrati mental fara a fi centrati, daca trupul nsotru este bolnav sau daca postura nu ne este aliniata. De exemplu, putem sa fim echilibrati mental si absorbiti de munca la computerul nostru, dar sa avem corpurile aplecate pe scaun. Din nou, aceasta nu este o stare de centrare. Centrarea, deci, cere alinierea totala a unei minti echilibrate cu un corp echilibrat.

vezi si:

Centrarea I

Centrarea III

2 thoughts on “Centrarea II”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s