Avantajul Delicat si Einstein

 

Un mic extras din cartea “Factorul Einstein – o metoda dovedita de crestere a inteligentei” de Win Werger si Richard Poe. De mult nu mi-am mai luat notite dintr-o carte ca amu…Ce sa-i faci? Daca merita, merita…Am dat de “respiratie catifelata”, “principiul galeriei cu experti”, “aranjarea capetelor”, “citirea fotografica”, “factorul oxigen”, “mintea bipeda”, “activitatea autotelica”, “starea de plutire”, “avantajul delicat” si , bineinteles, de multe multe multicele referiri la un Einstein ciufulit. Ideea e ca si tu poti fi unul…Ciufulita sunt…Mai am de lucrat la partea de “Einstein” 😛 …Pana la “iluminare”, va las cu avantajul delicat si ciufulit … 🙂

In functia sa de presedinte al TPN (The People Network), o retea de televiziune prin satelit in plina dezvoltare, cu sediul in Irving, Texas, Jeff Olson, un devotat al programelor de imbunatatire a propriei imagini, vorbeste despre filosofia de succes pe care el o numeste Avantajul Delicat.”Invingatorii au un avantaj in plus fata de ceilalti,” scrie el in revista Success. “Dar este doar un avantaj delicat. Diferenta dintre succes si esec sta de obicei in actiunile zilnice care sunt usor de efectuat – si la fel de usor de ne-efectuat…Avantajul delicat de care vorbeam apare intotdeauna la munca, pentru sau impotriva ta.”

In timp, spune Olsen, obiceiurile noastre zilnice ne pot duce la realizari uriase – sau esecuri uriase. El aseamana acest proces unei zambile de apa care se dubleaza in fiecare zi. Dupa 15 zile, numai un grup micut de zambile pluteste pe apa . In ziua 29, rezervorul este plin pana la jumatate.

“Insa in ziua 30,” spune Olson, “intreaga suprafata este o masa gigantica de zambile de apa.”

 

Avantajul delicat al lui Einstein

 

Dupa ce a ratat examenul academic si si-a luat o slujba amarata pe post de examinator de patente, Einstein ar fi putut sa sucombe foarte repede in fata descurajarii si a obligatiilor domestice. Cei care au vizitat apartamentul lui Einstein pe vremea aceea au ramas terifiati de saracia in care traia.

“Usa de la apartament era deschisa,” scria David Reichinstein, un fost coleg de-al lui Einstein, “pentru a permite…rufelor agatate pe hol sa se usuce. Am intrat in camera sa. Era de un calm filozofic, cu o mana leganand un cosulet in care se afla un copil. In gura Einstein tinea un trabuc foarte, foarte prost, iar in cealalta mana avea o carte. Soba scotea un fum teribil. Cum Dumnezeu il putea suporta?”

In astfel de conditii, ar fi fost foarte usor pentru Einstein sa renunte la studiile sale de fizica. Zilnic, si-ar fi bombardat constiinta cu scuze de genul, “ Lucrurile sunt cam incurcate acum. Ma voi apuca de maine sa studiez.” Dupa cativa ani de astfel de lipsuri, Einstein nu ar mai fi simtit nevoia de scuze. Raza sa laser probabil ar fi disparut de mult.

Dar nu asa s-a intamplat. Einstein se afla in posesia acelui avantaj delicat. Avantajul sau era ca lui ii placea sa studieze fizica. Ii placea atat de mult, incat, indiferent de cat ar fi fost de ocupat, el isi gasea timp in fiecare zi si pentru pasiunea sa. In decurs de zece ani, gandul lui Einstein in care zbura alaturi de raza de lumina s-a dezvoltat axact ca zambila in apa pana a umplut complet tot rezervorul. Surpriza a fost totala pentru Einstein cand toti acei ani de asteptare rabdatoare au explodat in ceva ce avea sa ajunga pe toate paginile de ziar din intreaga lume. El nu a facut altceva decat sa acorde putina atentie in fiecare zi mult-iubitului sau hobby.

One thought on “Avantajul Delicat si Einstein”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s