Preceptele lui Confucius I

Trebuie sa stii sa perseverezi pentru a ajunge la echilibru. Trebuie sa fii echilibrat pentru a avea posibilitatea sa examinezi cu calm si limpezime. Trebuie sa examinezi cu calm si vedere clara pentru a ajunge la liniste, la incredere. Trebuie sa fii obtinut linistea, increderea, pentru a putea discerne esentialul lucrurilor. Cand se discerne esentialul lucrurilor se poate atinge scopul.

Pentru a-si ameliora personalitatea, trebuie, inainte de toate, sa isi alinieze mintea si inima. Cei care doresc sa isi alinieze mintea si inima, trebuie sa isi precizeze ideile. Daca vrei sa exprimi precis ideile, trebuie sa adancesti temeinic studiul. A studia profund, temeinic, inseamna a clasifica lucrurile examinandu-le si comparandu-le. Cand lucrurile sunt clasificate, apare Cunostiinta. Cand s-a obtinut Cunostiinta, imaginile creierului devin autentice. De indata ce ideile au devenit autentice, mintea si inima se aliniaza.. Cand mintea si inima sunt aliniate personalitatea se amelioreaza.

Adevaratul Senior are trei ganduri pe care nu le poate indeparta de la sine: a nu studia in tinerete inseamna a fi incapabil cand esti batran; a imbatrani fara a lasa o invatatura inseamna a muri fara ca cineva sa se mai gandeasca pe urma la tine; a avea si a nu da este cea mai neagra rautate.

Ascultand mult, se risipesc indoielile. Veghind asupra vorbelor tale, indepartezi ceea ce este de prisos. In felul acesta, se micsoreaza erorile. Privind mult, deosebesti si eviti primejdiile. Veghind asupra actiunilor tale, nu savarsesti fapte fara de folos. Astfel se inlatura parerile de rau.

Vazand un intelept, aspira sa te armonizezi cu el.Vazand un prost retrage-te in tine insuti si indreapta-te.

Daca am fi trei intr-o calatorie, as avea desigur doi stapani. As alege ceea ce are bun, ca sa-i imit, si ceea ce are rau, ca sa ma indrept.

In vechime se studia pentru sine. Azi se studiaza pentru ceilalti.

Inteleptul zise lui Te-sia: Trebuie sa studiezi pentru a fi un adevarat senior, nu studia pentru a ramane un om obisnuit.

A putea da un sfat si a nu-l putea da, inseamna uneori a pierde un om. A vorbi cand nu trebuie, inseamna a pierde cuvintele. Cei care au Cunostiinta, nu pierd nici omul, nici cuvantul.

Adevaratul Senior are noua ocazii de a gandi: privind, gandeste sa vada clar; ascultand, gandeste sa inteleaga; pentru expresia fetei sale, se gandeste la delicatetea senina; pentru atitudinile sale, se gandeste la pastrarea respectului; cand vorbeste, se gandeste la loialitate; in relatiile sale, se gandeste la buna vointa; in indoiala, se gandeste sa intrebe; in manie, se gandeste la dificultati; si cand vede un bine castigat, el se gandeste la echitate.

A avea un defect si a nu-l indrepta, aceasta inseamna, de fapt, a avea un defect.

Fara energie, nu se ajunge departe. Fara eforturi, nu exista merite. Fara cinste, nu poate fi afectiune. Fara sinceritate, nimic nu dureaza. Fara Respect, nu este Politete. Aceste cinci constatari sunt constante.

Daca un om doreste sa aiba incredere in el insusi, sa vorbeasca putin si sa actioneze cu fermitate si statornicie. In felul acesta, zilele sale vor fi lungi, opera sa se va implini. Si cand acest lucru se va clarifica, cei care vor avea ochi, il vor vedea; cei care vor avea urechi, ul vor auzi vorbind. Cum ar putea el insusi sa se indoiasca de aceasta?

Adevaratul Senior, care nu a obtinut ceea ce voia, se bucura de a fi facut tot ceea ce i-a stat in putinta. Si daca a reusit, se bucura de a fi facut ceea ce trebuia. In felul acesta, el e senin tot timpul fara o singura zi de ingrijorare. Oamenii mici, care nu au reusit, sunt mahniti din pricina neizbanzii lor. Iar daca au obtinut ceva, se tem sa nu piarda. Astfel, ei sunt tot timpul nelinistiti, fara o singura zi de bucurie.

Cand un adevarat Senior are o mare Metoda, daca e cinstit si sincer, o pastreaza. Daca e trufas si semet, o pierde.

Aceia la care instinctele naturale domina podoabele educatiei, nu sunt decat salbatici. Aceia la care rafinamentele educatiei sunt puse in slujba instinctelor naturale, sunt curtezani. Un adevarat Senior este acela la care educatia si instinctele naturale sunt in proportie egala.

Adevaratul Senior pretinde totul de la sine insusi. Oamenii mici asteapta totul de la ceilalti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s