Maestrul…

Ce este un maestru? Iti spun ce: nu este cel care te invata ceva, ci acela care il inspira pe invatacel sa dea tot ce are mai bun, sa descopere ceea ce stie deja.

Maestrul nu-i spune niciodata discipolului ce trebuie sa faca. Sunt numai tovarasi de drum, impartind aceeasi senzatie dificila de “instrainare” in fata perceptiilor care se schimba neincetat, a orizonturilor care se deschid, a portilor care se inchid, a raurilor care uneori  par sa blocheze drumul si care de fapt nu trebuie sa fie traversate, ci urmate.
Diferenta dintre maestru si discipol nu e decat una: primul are ceva mai putina teama decat cel e al doilea. Cand se asaza in jurul unei mese sau langa foc ca sa discute, cel mai experimentat sugereaza: “De ce nu faci asta?” Niciodata nu spune: “Mergi pe aici si vei ajunge unde am ajuns eu”, pentru ca fiecare drum e unic si fiecare destin este personal.
Adevaratul maestru ii da discipolului curajul de a-si dezechilibra lumea, desi priveste si el cu teama lucrurile care-l inconjoara, si cu teama mai mare inca pe cele care le sunt rezervate dupa prima cotitura.

P. Coelho – Vrajitoarea din Portobello

One thought on “Maestrul…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s