A insela – OSHO

Dragostea este foarte importanta, este o situatie din care inveti mult, dar nu mai mult decat atat. Ajunge o scoala – trei sunt prea multe . Cu trei femei nici nu vei invata prea mult, vei avea parte numai de oboseala. Fii cu una singura, in mod cat mai total, pentru a o intelege si a-i intelege dorintele mai clar. Vei fi mai putin innourat, mai linistit, pentru ca la inceput dragostea e un fenomen inconstient. Este biologic si nu prea de valoare. Numai cand devii constient, cand meditezi asupra ei, incepe sa-si arate valoarea.

Intimitatea cu un  barbat sau cu o femeie este mai mult decat o relatie superficiala. Iubirea nu e o floare de sezon, are nevoie de mai multi ani pentru a creste. Si cand creste trece dincolo de biologie, in spiritualitate. Daca te duci cu multe femei sau cu multi barbati vei ramane superficial. Poate ca te vei distra, vei avea o ocupatie. Dar nici distractia, nici ocupatia nu o sa duca la cresterea ta interioara.

O relatie unu la unu, sustinuta, apropiata, caracterizata prin intelegere reciproca, are o valoare imensa pentru amandoi. De ce? De ce sa te straduiesti sa intelegi un barbat sau o femeie? Din cauza ca fiecare barbat are o latura feminina in fiinta sa, si fiecare femeie are una masculina. Singura cale de a o intelege, cea mai usoara si mai naturala cale de a intelege latura opusa, este implicrea intr-o relatie profunda, intima, cu cineva. Daca esti barbat, stabileste o relatie intima si profunda cu o femeie. Lasa increderea sa creasca,  astfel incat toate barierele sa dispara. Deveniti atat de apropiati, incat sa poti vedea in adancul ei, iar ea in adancul tau. Nu fiti necinstiti unul cu celalalt.

Daca te implici in atatea relatii, inevitabil vei ajunge sa fii incorect. Va trebui sa minti, va trebui sa fii nesincer, va trebui sa spui altceva decat gandesti – si toate cele trei femei vor avea banuieli. Este greu sa creezi incredere intre tine si o femeie daca mai ai si alte relatii. Sa inseli un barbat e usor, pentru ca el traieste prin intelect, dar este aproape imposibil sa inseli o femeie, care traieste prin intuitie. N-o vei putea privi in ochii, iti va fi mereu teama ca prin ei iti vede sufletul si toate minciunile si prostiile pe care le ascunzi.

Daca ai multe relatii, nu vei putea privi in adancul psihicului unei femei. Si acesta este singurul lucru absolut necesar: sa cunosti latura ta feminina. Relatia devine un fel de oglinda. Femeia se priveste in tine si isi regaseste latura masculina; barbatul priveste in femeie si isi descopera propria feminitate. Cu cat devii mai constient de feminin, celalalt pol al tau, cu atat vei fi mai intreg si mai integrat. Cand barbatul si femeia din interiorul tau se vor contopi, cand nu vor mai fi separati, cand vor deveni un intreg, atunci vei fi o individualitate. Carl Jung numeste acest proces “individualizare”. Are dreptate, a ales definitia potrivita. La fel este si pentru femeie.

Daca ai de-a face cu mai multi oameni te vei mentine in superficial, te vei distra, vei avea cu ce sa-ti petreci timpul liber, dar nu vei progresa. Singurul lucru care conteaza in cele din urma este evolutia, obtinerea integrarii, a individualizarii, a nucleului tau. Pentru a ajunge la toate acestea este necesar sa iti cunosti si cealalta fateta, si cel mai usor poti s-o faci daca intelegi mai intai femeia din afara ta. Vei putea deveni astfel constient de femeia dinlauntrul tau.

Ca si oglinda; oglinda iti reflecta fata, femeia te reflecta pe tine, barbatul te reflecta pe tine. Celalalt iti arata fata, dar daca ai in jur mai multe oglinzi si fugi mereu de la una la alta, ajungi sa le inseli pe toate si dai de dezordine, de haos, de nebunie.

Asa merg unii de la o femeie la alta, si unele de la un barbat la altul. Aceasta cautare nu-ti va lasa niciodata suficient timp pentru a cladi incredere.

OSHO – Cartea despre barbati

Asta e valabila, mai ales cand apuci sa simti pe pielea ta ambele perspective simultan.

3 thoughts on “A insela – OSHO”

  1. Eu ii inteleg scopul, inteleg ce vrea sa zica si ii dau dreptate – implicarea e totul, dar ceea ce spun el, TOT ceea ce spune el aici despre relatii, este valabil DOAR dupa ce ai gasit acea persoana care crezi ca merita sa o descoperi. ATAT. Restul sunt vorbe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s