Psihologia Persuasiunii – update

Scriam anul trecut pe vremea aceasta despre cartea pe care am citit-o datorita constientizarii modului subtil in care eram manipulata de catre sef. Ei bine, seful s-a dus, cartea a ramas :-). Astazi am dat peste un fel de recenzie a cartii Psihologia persuasiunii de R. Cialdini,  in care sunt prezentate cele 6 arme psihologice conform cu legile persuasiunii:

1. Reciprocitate

2. Angajament si consistenta

3. Dovada sociala

4. Placutul

5. Autoritatea

6. Raritatea

La partea de autoritate autorul articolului, Pera Novacovici, a spus un lucru care ma deranjeaza de mult timp, in special acum, dupa terminarea facultatii. Spun “ma deranjeaza” referindu-ma la adevarul ce doare uneori. Iata despre ce este vorba:

Şi când îţi petreci astfel cei mai importanţi ani pentru formarea ta, învăţând lucuri pe care, în majoritatea lor, nu le vei folosi şi nu eşti deprins să faci nimic practic, când creativitatea îţi este distrusă după cincisprezece ani de umplut capul cu teorie şi cu “societatea spune că asta e bine şi asta e rău”, când eşti oprit să îţi dezvolţi şi să îţi exprimi personalitatea şi nu poţi să îţi creezi un sistem propriu de valori, când eşti învăţat că, dacă nu respecţi autoritatea, suferi consecinţele, atunci când sistemul educaţional a terminat de muncit la “formarea” ta, de fapt eşti foarte bine pregătit pentru a deveni un excelent SCLAV.

Oricata gandire pozitiva si in solutii practici pentru ca simti ca sunt bune pentru tine, nu poti ignora ceea ce este evident. Dar poti schimba situatia. Iti poti urma pasiunea, poti lucra cu placere. Cum spunea Timothy Ferriss, “viata nu trebuie sa fie asa de grea, chiar nu trebuie”.

Recomand cu caldura articolul de pe Personalitate Alfa si cartea celor care sunt interesati sa fie mai mult decat pioni in sistem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s