Psihologia Persuasiunii

Acum o saptamana si un pic m-am decis sa pun piciorul in prag. In ce sens? Ei bine, se intampla dupa un seminar de prezentare al firmei Delaney Executive, firma la care lucrez de putin timp… Eram moarta de oboseala…Am un sef extraordinar, cu o groaza de experienta in afaceri si totodata, dupa cum prea bine spunea cineva, rasat … Subtil, i-am simtit niste tehnici pe care le aplica cu mine pentru a ma convinge sa merg mai departe, sa stau mai mult la serviciu, sa-mi iau de lucru acasa…si asta, doar cu niste CUVINTE…

Si in seara aceea treceam ca un robotzel obosit si “brainwashed” pe langa Diverta. Mi-am facut cadou o carte pe care o pandeam de mult timp. Este cartea recomandata de Andy Szekely, el insusi un trainer in persuasiune…L-am intalnit la training si am simtit pe pielea mea cata siguranta, incredere in sine si deschidere emana in momentul in care am facut cunostiinta cu el si am schimbat cateva vorbe….cartea…este vorba de Psiholohia Persuasiunii, scrisa de Robert Chaldini in 1984.

Piciorul in prag se referea la refuzul meu de a mai raspunde automat la tehnicile pe care le folosesc altii asupra mea. Stiu ca lumea afacerilor se apropie mai degraba de o jungla decat de pasiunea mea legata de munte…dar este calea pe care am ales-o. Asta nu inseamna insa ca voi deveni si eu o fiara…Aleg doar o cale a intelepciunii…Si am descoperit astfel tenicile pe care le-a folosit si pot lua bumerangul cu mine la serviciu

Dar destul despre mine, sa vedem ce se zice depre carte:

“Este ciudat ca in ciuda importantei lor, majoritatea dintre noi stiu foarte putin despre modelele de comportament automat. Oricare ar fi motivul actualei situatii, este vital sa intelegem ca suntem teribil de vulnerabili fata de oricine le cunoaste modul de functionare.

In functie de motivele pentru care o persoana doreste sa le foloseasca, oricare dintre tehnicile de obtinere a supunerii tratate in aceasta carte poate fi folosita pentru a face bine sau rau.

Realitatea sugereaza ca ritmul mereu mai accentuat si cantitatea zdrobitoare de informatii specifice vietii moderne vor face ca supunerea negandita datorata modelelor de comportament automat sa fie din ce in ce mai raspandita in viitor. Prin urmare, va fi tot mai important pentru membrii societatii sa inteleaga exact care sunt principiile psihologice care influenteaza tendinta de a te supune unei solicitari si cum sunt folosite armele de influentare de maestrii in psihologia supunerii.”

“PSIHOLOGIA PERSUASIUNII si-a capatat locul de cea mai importanta carte publicata vreodata despre acest subiect datorita valorii practice a informatiilor oferite. In cuprinsul ei, distinsul psiholog Robert B. Chaldini, doctor in filozofie, explica de ce unii oameni sunt remarcabil de convingatori si cum putem sa-i invingem cu propriile lor arme. Veti afla cele 6 secrete psihologice care se afla in spatele impulsului nostru puternic de a ne supune, cum pot fi ele folosite de persoane iscusite fara a fi detectate, cum sa ne aparam impotriva lor si cum sa punem la lucru acele secrete in folosul propriu. Aceasta carte indispensabila iti garanteaza doua lucruri: niciodata nu te vei mai simti obligat sa spui “da”, cand de fapt gandesti ca ar fi in interesul tau sa spui “nu” si cu siguranta vei avea mai multa influenta decat ai avut vreodata”

O prezentare tipic americana ce-ti promite marea cu sarea, dar cartea e intr-adevar deosebita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s