Cultura aleasa

Un prieten bun imi pomenea ieri de “Cultura Aleasa” si de a stii , in momentul in care te aflii intr-o librarie, ce sa alegi din multitudinea de carti ce reprezinta Cultura…Intelepciunea consta nu in cantitatea mare de literatura citita, ci de calitatea ei…in a stii sa alegi…Iar acestea nu se aplica doar in literatura atata timp cat suntem in permanenta asaltati de informatie structurata in toate formele posibile si imposibile.

Cartea de fata este una din cele care, cred eu, mi-au mai deschis ochiii…din pacate insa, nu-mi place ce vad pe plan global…dar merita devorata…si asta pentru ca nu putem inchide ochiii si sa traim si sa gandim in cutiuta noastra de ca si cum nimic nu ar exista in afara ei … sintagma “ignorance is bliss” nu trebuie sa ne justifice atitudinea de strut…

Voi continua cu alte carti si filme care sunt intru catva “mindshifting” … sau din categoria “Cum sa-ti ocupi timpul cu chestii numai ca sa nu te apuci de licenta”

Iata o scurta descriere a cartii “Confesiunile unui asasin economic” :

“Confesiunile unui asasin economic dezvaluie experienta lui John Perkins ca angajat al unei firme de consultanta internationala, in cadrul careia trebuia sa convinga guvernele tarilor subdezvoltate sa faca imprumuturi uriase, inutile, doar pentru a facilita preluarea economiilor acelor tari de catre anumite corporatii americane.

Cartea a ajuns in New York Times Book Review pe locul 5 in lista celor mai bine vandute carti, in sectiunea non-fiction. In vanzarile site-ului Amazon.com a urcat pana pe locul 23.

Universitatea DePaul din Chicago si Colegiul Wheaton, din Norton, Massachusets au inclus acest volum in programa de studiu.

Chiar si Hollywood-ul este interesat de subiectul cartii: Beacon Pictures a cumparat dreptul de a face un film, pornind de la Confesiunile unui asasin economic, posibil cu Harrison Ford in rolul principal.

Asasinii economici, scrie John Perkins, sunt profesionisti extrem de bine platiti care escrocheaza de miliarde de dolari, tari din intrega lume. Ei redirectioneaza bani de la Banca Mondiala, de la agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si de la alte organizatii straine de “ajutor” catre seifurile corporatiilor si catre buzunarele putinelor familii bogate care controleaza resursele naturale ale planetei. Mijloacele lor sunt variate, de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mita si santaj, la sex si crima.

Confesiunile unui asasin economic, pe care Perkins a fost sfatuit de multi sa nu le scrie, relateaza traseul autorului, de la servitorul indatoritor la avocatul pasionat de apararea drepturilor celor oprimati. Aflat pe statul de plata al unei firme internationale de consultanta, el chiar a fost un asasin economic.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s