Nu doar materie?

Trup si suflet

 

 

Daca suntem simple fiinte materiale, înseamna ca atunci când trupul nostru moare, si noi murim, pentru ca noi suntem trupul nostru, nu mai mult, nici mai putin. Acesta este materialismul. Nu exista diferenta între minte si creier. Reactii chimice guvernate de procese fizice – asta e tot ce se petrece în capul tau. Ceea ce noi, în mod gresit, întelegem ca fiind mintea sau sufletul, este de fapt creierul. Constiinta este doar o proprietate a creierului. Este produsa de creier si depinde de acesta. Lumea fizica este tot ce exista.

Pe de alta parte, daca e adevarata conceptia despre natura duala a omului, suntem formati atît din trup cât si din suflet. Exista o parte imateriala a vietii, care nu poate fi testata stiintific – observata, masurata, cuantificata s.a.m.d. Trupul fizic adaposteste un suflet care anima trupul – care îi da viata si unitate.
Sa presupunem deocamdata ca ai doar un trup fizic – materie complex organizata. Daca materia care îti formeaza trupul înceteaza a exista, atunci ar trebui sa spunem ca existenta ta înceteaza. Suna rezonabil, dar ia sa vedem.
Stiinta ne spune ca la un interval de aproximativ sapte pîna la noua ani, toata materia din trupul tau se schimba la nivel atomic, inclusiv creierul. Gândeste-te la asta. Probabil arati acum cu mult altfel decât acum opt ani, iar peste alti opt ani vei arata probabil si mai diferit. Asta ar însemna ca la fiecare sapte pîna la noua ani, „tu“ încetezi a exista, si apare o alta persoana.
 Dar e absurd. Pentru a accepta asta, ar trebui sa renuntam la multe idei de bun-simt. De exemplu, nu ne vom putea uita la fotografiile de când eram bebelusi, numindu-le ale noastre, deoarece acum multi ani acel bebelus era format dintr-o alta materie – avea un alt organism – si deci era o alta persoana. Zece ani de-acum încolo n-ai sa poti spune ca ai muncit mult si ai terminat o facultate, pentru ca atunci va fi un alt trup, deci o alta persoana. Si de ce sa-ti faci planuri pentru pensie? „Tu“ nu vei mai exista atunci.
Nu pare deloc în regula! Tu esti bebelusul din fotografiile tale, tu îti amintesti de aniversarea majoratului tau, si tu astepti anii când vei iesi la pensie. Însa lucrurile pot sta asa numai daca exista ceva ce ramîne la fel pe parcursul întregii tale vieti, nu ceva material, ci imaterial. Aceasta realitate constanta imateriala care te face sa fii aceeasi persoana pe parcursul întregii vieti este sufletul tau.

http://www.fitzuica.ro

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s