Teama de a nu disparea

 

 

Nu exista decat o singura forma esentiala de teama. Toate celelalte mici temeri sunt rezultatele secundare derivate din aceasta forma principala de teama, pe care orice om o poarta in suflet. Aceasta este teama de a nu te rataci, de a nu-ti pierde identitatea, fie prin moarte, fie prin iubire etc. Este teama de a nu disparea. Curios este ca nu se tem cu adevarat decat acei oameni care nu se cunosc pe sine. Cei care se cunosc pe sine nu se tem. Asadar, totul poate fi redus la o chestiune de abordare. Voi nu aveti nimic de pierdut, dar credeti ca ati avea!
Oamenii se tem de viata, pentru ca ea nu este posibila decat daca ei devin salbatici, daca isi pierd ratiunea, aruncandu-se in valtoarea iubirii, a muzicii, a dansului. Asa se naste teama.
Cine se teme de moarte? Eu n-am intalnit inca pe nimeni care sa se teama de moarte, dar aproape toti cei pe care-i cunosc se tem de viata. Renuntati la aceasta temere… Caci nu poti trai, fiindu-ti frica. Poti ori sa traiesti, ori sa-ti fie frica. Nu depinde decat de tine. Si in fond, de ce anume va este atat de teama? Voi nu aveti nimc de pierdut, dar aveti in schimb totul de castigat. Renuntati la
temerile voastre si aruncati-va in valtoarea vietii.
In acest fel, atunci cand va veni moartea, o veti putea intampina ca pe un oaspete de seama, nu ca pe un dusman, si va veti bucura de moarte chiar mai mult decat v-ati bucurat de viata, caci moartea are propria ei frumusete. In plus, ea este o raritate,caci nu se intampla decat o singura data, in timp ce viata se repeta in fiecare zi.

Osho http://www.esoterism.ro

One thought on “Teama de a nu disparea”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s