Constientizarea

 

Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie intelese cu privire la om este ca omul doarme. Chiar si atunci cand crede ca e treaz, nu este. Starea lui de veghe este foarte fragila..trezia lui este atat de superficiala incat nu conteaza deloc. Trezia lui este doar un nume frumos, dar complet lipsit de continut.

Dormi noaptea, dormi ziua – de la nastere pana la moarte, schimbi continuu sabloanele somnului, dar niciodata nu esti cu adevarat treaz. Nu te amagi ca, deschizand ochii, esti treaz. Atata timp cat ochii launtrici nu se deschid, atat timp cat interiorul tau nu se umple de lumina, atat timp cat nu vezi cine esti, nu esti treaz. ASTA ESTE CEA MAI MARE ILUZIE IN CARE TRAIESTE OMUL. SI ODATA CE ACCEPTI CA ESTI DEJA TREAZ, NU SE PUNE PROBLEMA SA FACI VREUN EFORT SA FII TREAZ.
Primul lucru care trebuie sa-ti patrunda adanc in inima este ca esti adormit, adormit cu desavarsire. uneori visezi cu ochii deschisi, alteori cu ochii inchisi, dar visezi – esti un vis. Nu esti inca o realitate.
Bineinteles ca ce faci in vis e lipsit de sens. Indiferent ce crezi, indiferent ce proiectezi ramane o parte din visul tau si nu te lasa sa vezi care ce este. De aceea toti budha-sii au insistat asupra unui singur lucru: Trezeste-te! Continuu, de secole, intreaga lor invatatura poate fi redusa la o singura propozitie: Fii treaz. Si au elaborat metode, strategii, au creat contexte si spatii si campuri energetice in care sa poti sa fii adus prin zguduire la constientizare.
Da, atat timp cat nu esti zdruncinat, atata timp cat nu esti zguduit din temelii nu te vei trezi. Dormi de atat timp incat somnul ti-a ajuns pana in miezul fiintei, esti imbibat de el. Fiecare celula a corpului tau si fiecare fibra a mintii tale s-au umplut de somn. Nu e un fenomen neinsemnat. De aceea e nevoie de un mare efort sa fii treaz, sa fii atent, sa fii vigilent, sa devii matur.
………… ………
Insa daca tu continui sa crezi ca esti deja treaz, nu vei face nici un efort sa te trezesti. Atunci, depunerea vreunui efort, iese din discutie, de ce sa te deranjezi?
………… …
Noi traim total neatenti la ce se intampla in jurul nostru. Da, am ajuns sa fim foarte eficienti in a face lucruri. Am devenit atat de eficienti in ceea ce facem incat nu avem nevoie de constientizare ca sa facem. Gesturile noastre au devenit mecanice, automate. Functionam ca niste roboti. Nu suntem oameni, suntem masini.
De aceea George Gurdjieff spunea mereu ca omul, asa cum exista el, este o masina. A suparat multi oameni, pentru ca nimanui nu-i place sa fie numit masina. Masinilor le place sa fie numite zei, atunci sunt foarte fericite, pufaie de fericire. Gurdjieff avea dreptate cand numea oamenii masini. Daca esti atent la tine, iti vei da seama ca te comporti ca o masina.
………… ……… ……
Tacerea este spatiul in care omul se trezeste, iar mintea zgomotoasa este spatiul in care omul ramane adormit. Daca mintea ta palavrageste intruna, inseamna ca dormi. Atunci cand stai tacut si auzi ciripitul pasarelelor si in capul tau nu exista minte, ci doar tacere, trezia se instaleaza in tine. Ea nu vine din afara, ci apare in tine, creste in tine. Altfel nu uita, dormi.

Osho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s